Община Сливен

Приключи първият етап от комуникационни събития в Сливенска област

------------------------------------
11.12.2018 / 15:29

С вечер, посветена на Италия, и открит урок за спасяването на евреите в България от Холокоста приключи първият етап от комуникационни инициативи в Сливенска област.

Организатор на вечерта „Италия – позната и непозната“ бе общината в Нова Загора, а домакин – читалище „Диньо П.Сивков – 1870“. Присъстващите участваха във виртуална разходка на Ботуша, запознаха се с историческото наследство и културата на италианския народ. Деца от Обединената школа по изкуствата изпълниха творби на композиторите Николо Паганини и Енио Мориконе.

 

Читалище „Искра 1929“ в сливенското с.Крушаре направи съпричастни и възрастните, и младите към историята за спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта. В сградата на читалището бе открита фотоизложба с портрети на известни личности – политици, деятели на културата и общественици, които са се застъпили за еврейската общност в страната ни и са се обявили против депортацията им. Бяха показани и снимки от концентрационните лагери и събитията от 1940 до 1943 година. Жителите на селото присъстваха на прожекция на филма „Оптимистите“ на режисьора Джаки Комфорти. А учениците от Основното училище „Ч.Храбър“ изнесоха открит урок по темата, включително и за нацисткия геноцид спрямо ромското население.

 

Инициативите в Сливенска област се проведоха през октомври и ноември и включваха вечери за европейското културно разнообразие, организирани от общинските администрации в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица. А пет читалища в областта, в партньорство с Регионалната организация на евреите „Шалом“, проведоха събития за Холокоста.

 

Инициативите бяха финансирани чрез Областната администрация, във връзка с Комуникационната стратегия на България за ЕС.

 

Снимки: Община Нова Загора и РОЕ „Шалом“

Още снимки от новината

------------------------------------
------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев