Община Сливен

Наградиха посмъртно починалата родилка Ренета Томова

.........................................................
10.12.2018 / 17:17

Председателят на клуб по конен спорт „Табора“ Ренета Томова, която почина непосредствено след раждането на първото си дете, бе отличена със специална грамота на тазгодишното издание на наградите „Човек на годината“. Това съобщиха близки на загиналата. Томова получи наградата за застъпничеството й зад природозащитни каузи и подпомагането на деца със специални нужди. След нейната кончина бяха повдигнати въпросите за качеството на родилната грижа у нас. Журито реши да присъди на Ренета Томова и на алпиниста Боян Петров призове за цялостен принос, специални отличия за начина, по който са живели. От името на Рени Томова наградата на специална церемония получи Диана Стойкова. Грамотата ще бъде предадена от нея на дъшерята на Рени – малката Маша.

 

„Основната причина, поради която номинирахме Ренета Томова, е начинът, по който тя живя, а не начинът, по който си отиде от света. Номинирахме я след смъртта ѝ, но сме убедени, че ако тя беше жива и продължаваше по същия начин, това признание за работата ѝ щеше неминуемо да дойде. С всичките си действия Рени показваше, че страхът е най-големият порок и непрекъснато се опитваше да се бори с нехайството, безхаберието, престъпното бездушие, обзело толкова много хора в страната ни. Тя не се страхуваше да се грижи за конна база и всички животни в нея напълно сама, не се страхуваше да язди сама в планината, не се страхуваше да ходи всеки четвъртък под Стария бряст, за да демонстрира в защита на Пирин и срещу унищожаването на българската природа, не се страхуваше да инициира почистване на природния парк с понита, да организира детски лагери, да провежда напълно безплатно хипотерапия за деца с увреждания, да участва в маратон бременна…

 

Искаме някой ден малката Мария да пази това отличие и да си спомня, че нейната майка живееше без страх, живееше като достоен човек, живееше пълнокръвно, будно и истински.

Ще завърша с нейни думи, които много добре описват как живееше Рени: Зад ушите на коня ми е най добре….разходки по балкана,тишината е понякога плашеща, чуваш си мислите като викове и страховете като вой, в същия момент конят просто се навежда да пасе и разбираш,че всичко е прекрасно и този миг е просто безкраен,а аз съм човекът, който може да го оцени и това е просто всичко което можеш да искаш…“, заяви Стойкова по време на церемонията по връчване на наградата.

 

Източник: "Фокус"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев