Община Сливен

ОД на МВР-Сливен отчете дейността си за изминалия месец

------------------------------------
30.11.2018 / 14:46

„Месец ноември беше изключително динамичен за дирекцията по отношение на проведени срещи и събития” каза директорът на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков на редовния месечен брифинг, проведен днес в сградата на областната дирекция.

Той представи данни за дейността през изминалия месец, като някои от тях бяха обобщени от началото на годината. На въпроси на журналисти отговаряха началниците на райони управления Сливен, Котел, Нова Загора и Твърдица. Данни за натовареността на екипите и превантивната дейност на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” представи началникът на сектор „Превантивна и контролна дейност” главен инспектор Иван Георгиев.

Старши комисар Димитър Величков обърна внимание на проведената в началото а месеца среща с министъра на вътрешните работи Младен Маринов и кметове на общини и населени места в област Сливен, като я нарече ползотворна по отношение взаимодействието и добрата работа с местната власт. От своя страна, в рамките на месеца, директорът на ОДМВР-Сливен проведе срещи с кметове на общините Сливен, Твърдица и Нова Загора, на които се обсъдиха идеи за подобряване на средата на сигурност и дейността на мобилните екипи. Проведена беше среща с ръководството на Зонално жандармерийско управление-Бургас, на която се обсъдиха съвместните действия и бяха планирани операции на територията на ОДМВР-Сливен до края на месец декември, като идеята е да се осигури полицейско присъствие в отдалечените и слабо населени места в региона.

През изминалия месец се отчита намаление на регистрираните престъпления и повишаване процента на разкриваемост. В РУ-Нова Загора са регистрирани 28 престъпления с 11 по-малко от същия период на миналата година. Данните от анализа за дейността на районното управление сочат, че броят на разкритите престъпления запазват стабилитет спрямо същия период на милата година. Отчита се много добро взаимодействието с кметовете и мобилните групи при навременната реакция на сигнали в малките и отдалечени населени места на община Нова Загора. В РУ-Котел се отчита повишаване на процента на разкриваемост. От регистрираните 14 престъпления през месец ноември 13 са разкрити. Проведени са 14 специализирани операции по противодействие на конвенционалната престъпност, незаконната миграция и пътната безопасност. В РУ- Твърдица са регистрирани 20 престъпления от тях 18 са разкрити, по 2 се работи в рамките на досъдебното производство. В районното управление отчитат завишаване на административнонаказателната дейност и намаляване на пътните произшествия.

Като цяло за ОДМВР-Сливен от началото на годината се наблюдава спад при регистрираните престъпления, като най-значителен е при кражбите, грабежите и измамите.

Добри резултати са постигнати при престъпленията, свързани с разпространението на наркотични вещества и незаконната търговия с тютюневи изделия. От 1 януари до 29 ноември при специализирани операции са иззети 7 кг. марихуана и повече от 342 000 къса цигари без бандерол и 270 килограма тютюн.

Главен инспектор Димитър Кикьов началник на РУ-Сливен представи данни, по зададен въпрос от журналисти, за дейността по отношение Закона за защита от домашното насилие. Това е закон, по който се осъществява ефективен контрол от служителите на РУ-Сливен, каза той и отбеляза, че при необходимост се издават заповеди за незабавна защита, което става в рамките на 24 часа от постъпване на сигнала. Заявленията се подават в съда или до полицейските органи. От началото на 2018 година за Сливен са издадени 24 заповеди за незабавна защита, с решение на съда има издадени 19 заповед за защита и 4 прекратени. Под закрила са били 39 жени, 10 деца и 4 мъже, като в една заповед може да фигурират повече от едно лице. В РУ-Сливен са образувани 3 досъдебни и 6 бързи производства за нарушаване на заповед за защита, като 7 от тях са с мнение за предаване на съд.

Друг проблем, по-който работи РУ-Сливен, каза Кикьов, са злоумишлените обаждания на телефон 112. Той даде за пример случай от 29 ноември за подаден недействителен сигнал на телефон 112 от мъж на 40 години, криминално проявен, от град Сливен. Той е отведен в районното управление и му е съставен акт по Закона за националната система за спешни повиквания с единен европейски номер. Предвид на това, че има данни за извършено престъпление по чл. 326 от НК, след приключване на проверката по случая материалите ще бъдат докладвани на Районна прокуратура -Сливен. Димитър Кикьов обърна внимание на това, че телефон 112 трябва да се използва само по предназначение, а за лица които не го ползват по предназначение глобата е от 200 до 1000 лева, за подадени на неверни или заблуждаващи съобщения законът е предвидил глоба от 2000 до 5000 лева и за случаите, в които са мобилизирани ресурси на служители за спешно реагиране – полиция, пожарна, спешна помощ, глобите са от 10000 до 20000 лева. От началото на годината в РУ-Сливен са съставени 18 такива акта, издадени са 16 наказателни постановления с общ размер на глобите 6300 лева, като 2 от случаите са докладвани на Районна прокуратура-Сливен.

По отношение на пътнотранспортния травматизъм в ОДМВР-Сливен продължава тенденцията по намаляване на тежките пътни произшествия. Продължава повишаването на административнонаказателната дейност, като процентът на завишаване е 25 при актовете и 56 процента при електронните фишове. От началото на годината са установени 148 водачи, употребили наркотични вещества. Като цяло установените водачи, употребили наркотици и алкохол са с 14.6 % повече в сравнение с миналата година.

РДПБЗН-Сливен представи брошури във връзка с пожарната безопасност през отоплителния сезон. Материалите се предоставят на населението със съдействието и партньорството на местната власт, МТСП, читалищата, пенсионерските клубове и структурите на МВР на територията на областта. Превантивните мерки са предприети поради факта, че при битови пожари на територията на страната са загинали 32 души и 30 са пострадали при общо 150 пожара. На територията на област Сливен няма загинали и пострадали. През месец ноември екипите са реагирали на 108 произшествия. От тях 12 пожари със загуби, 13 без загуби и 19 технически помощи. 4 пожара са от късо съединение в ел.инсталацията и 7 в комини на жилищни сгради.

В заключение може да се каже, че към момента оперативната обстановка на територията на ОДМВР-Сливен е спокойна. Планираните и разрешени протестни действия протичат спокойно и без провокации и ексцесии.

Планирани са действия по осигуряване на добър обществен ред и пътна безопасност по време на предстоящите празници през месец декември.

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев