Община Сливен

Сериозни заплахи са надвиснали над България заради изменението на климата

------------------------------------
28.11.2018 / 15:18

Изготвена е Национална стратегия за адаптация към изменението на климата и план за действие, като проектът ще бъде внесен в Министерски съвет за гласуване. Това заяви Боряна Каменова по време на пресконференция в МОСВ.

По думите й, направена е оценка на рисковете, свързани с изменението на климата в 9 икономически сектора – земеделие, биоразнообразие, екосистеми, енергетика, градска среда, туризъм и други.

Заплахите за България, свързани с изменението на климата са предстоящи, с очаквано средно повишение на температурите до 4 градуса до 2100 година. Моделите на валежите също ще се променят, информира тя. Двете основни заплахи за България са от една страна засушаването, а от друга страна – внезапни обилни валежи, поясни Боряна Каменова.

Последиците от изменението на климата са много – като намаляване на водните запаси, смущение в земеделското производство, щети по инфраструктурата.

Според макроикономически изчисления, ако не се предприемат действия, изменението на климата ще окаже негативно влияние на страната в парично отношение, като е възможно да ликвидира целия икономически растеж на страната до 2050 година.

Националната стратегия и планът за действие обхващат периода от 2030 – 2050 година. Към стратегията има план за действие, който описва какви действия за адаптация да бъдат предприети като се посочват потенциалните последици за бюджета и източници, предвидената продължителност и очакваните резултати, показателите за изпълнение и отговорните институции.

 

Източник: "Фактор"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев