Община Сливен

Днес Православната църква почита Св. Стилиян Детепазител - закрилник на децата

.........................................................
26.11.2018 / 09:31

На 26 ноември Православната църквата почита паметта на Св. Стилиян Пафлагонийски. Роден е в Пафлагония, Мала Азия. Живял е в края на IV и началото на V век. Стилиян раздал имуществото си, станал монах. Прочул се като чудотворен лечител на децата, заради което получил прозвището „Детепазител“.

 

Светецът се приема за патрон на педиатрията и педагогиката. На иконите най-често се изобразява как с дясната си ръка извършва „благославящ“ жест, държи патерица, сочи с дете или държи в лявата си ръка пеленаче. Почита се най-вече като покровител на децата и особено на кърмачетата.

 

Народният култ към Св. Стилиян е развит предимно в южните български земи, където наричат светеца и празника му „Щири“ (в Родопите), „Шилимен“ (в Пирин) или „Щилиян“ (в странджанския край) и още „Щилено“ или „Детешки празник“. На днешния ден майките месят и раздават за здравето на рожбите си питки, намазани отгоре с мед, а на някои места и варена царевица. Жените палят свещи пред иконата на светеца и през целия ден не работят нищо, за да не боледуват децата им.

 

Днес имен ден празнуват всички, които носят името: Стилиян, Стилияна, Щилиян, Щилияна, Щерян, Щеряна.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев