Община Сливен

Сливен отбеляза 75 години от спасяването на българските евреи от Холокоста

.........................................................
13.11.2018 / 18:31

С възпоменателна среща, днес в Сливен беше отбелязана 75-годишнината от спасяването на българските евреи от Холокоста. Събитието се проведе в зала „Май“. На него присъстваха заместник-областния управител на Сливен, Димитринка Петкова, директора на Регионален исторически музей „Симеон Табаков“ Николай Сираков, представители на неправителствени организации, ученици, както и много граждани.

Срещата премина под мотото „Приносът на България за спасяването на евреите от Холокоста“. Тя започна с изложба, която проследява пътя на евреите към концлагерите и към свободата им.

Ученици от Природоматематическата гимназия представиха пред присъстващите презентации за Холокоста. В рамките на церемонията бяха показани характерни за евреите аксесоари и танци. Група „Градски хубавелки“ от читалище „Дружба“ и ученици от Сливен изпълниха няколко песни.

Срещата завърши с поздравителен адрес от името на доцент д-р Александър Оскар – председател на организация на евреите "Шалом", както и с приветствено слово на Димитринка Петкова.

Организатор на проявата е читалище "Дружба", организация на евреите "Шалом", с подкрепата на област Сливен и община Сливен.

 

Текст, снимки : Станимир Петков

Още снимки от новината

.........................................................
.........................................................

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев