Община Сливен

Политолози считат протестите за спонтанни, но абсолютно глупави и необосновани

.........................................................
13.11.2018 / 09:42

Протестите през 2013 година бяха много по-яростни и гневни от сегашните. Тогава имаше участие и на агитки, имаше сериозни сблъсъци. Вчерашните протести не приличаха на това.

Протестите вчера бяха доста разпръснати - нямаше повече от 1000-2000 хора на места. Така политологът Димитър Димитров коментира вчерашните и днешни протести, които се проведоха в по-големите градове, срещу високите цени на горивата и ниските доходи на българина.

Според него ако сега правителството подаде оставка, ще спрат всички конкурси за магистрали, ще се спре въвеждането на ТОЛ системата, държавата като цяло ще спре да функционира.

"Сегашният бюджет е един от най-социалните. Ако евроизборите потвърдят сегашното статукво, ще се гледа далечната перспектива за избори. При едни предсрочни избор "патриотите" ще го отнесат. Те прекалено се опияниха от властта и се взеха на сериозно. Те започнаха да вредят на управлението", категоричен е политологът в "Денят ON AIR".

Социологът Юлий Павлов пък е още по-твърд в своето мнение - "подобни спонтанни протести са абсолютно глупави".

"Цените на горивата не зависят от правителството. Ако говорим аз бедността - трябва да излезем от темата за протестите. През 2007 г. БВП на глава от населението беше 28% от средното за ЕС, в момента е 52%. Средният доход на ЕС расте, а на българите също. Хората нямат право да протестират за цените на горивата. Държавата може да се намеси, но се надявам да не прави такава щуротия", уточни пред Bulgaria ON AIR социологът.

Той смята, че спонтанните протести се използват от партиите, които са в опозиция или от тези, които въобще не са в парламента. Павлов твърди, че протестите са напълно неубедителни и необосновани. "С протести, когато не са ужасно масови, правителство не се сваля. Нито Борисов падна заради протестите, нито Орешарски.

Ако сега ДПС оттегли неявната си подкрепа от правителството, то на правителството ще бъде трудно да си изкара мандата", завърши експертът.

 

Източник: "Блиц"

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев