Община Сливен

Поетесата Мирела Иванова ще гостува в петък в РБ "Сава Доброплодни"

.........................................................
13.11.2018 / 09:33

Издателска къща „Хермес“ ви кани на премиера на „СЕДЕМ. Стихотворения (с) биографии“ от Мирела Иванова в град Сливен. Заповядайте на 16 ноември (петък) от 17,00 часа в РБ „Сава Доброплодни“, ул. „Никола Карев“ №1.

След години на успешни експерименти и ярки пътувания в различни жанрове Мирела Иванова се завърна в поезията със „СЕДЕМ. Стихотворения (с) биографии“. За тази стихосбирка поетесата беше удостоена с престижни награди. Преди дни тя получи тазгодишната Литературна награда „Перото” в категория „Поезия”. А през месец септември взе Наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата в категория „Литература”. „СЕДЕМ. Стихотворения (с) биографии“ е включена и в номинациите за „Културно събитие на годината” на „Площад Славейков”.

Последователна в пътя си, който започва още от списание „Родна реч“ през 1977 година, авторка на разпознаваеми поетични книги като „Каменни криле“, „Самотна игра“, „Памет за подробности“, „Разглобяване на играчките“, „Еклектики“ и „Любовите ни“, Мирела Иванова продължава да ни стъписва с трагическата си страст и неистовост да отстоява високото пространство на Словото и едновременно да го превръща в игра, да сдвоява силата и уязвимостта в единен и озарен, автентичен и разтърсващ свят.

 

„СЕДЕМ. Стихотворения (с) биографии“ е безупречно обмислена и изградена поетична книга – от многоказващата символика на библейското число в заглавието до епиграфите на Пейо Яворов и Николай Лилиев, под чиито трепетни арки преминават и се подреждат стихотворенията и седемте кратки поеми с дълги заглавия. Книга, която ни възвръща усещането за свобода, смайва ни с дълбините на лаконизма, поглъща ни със словесните си въртопи и ни преобразява в храбри деца на въображението, в мислещи тръстики, в милостиви стоици.

Неслучайно името на Мирела Иванова е запазен знак в модерната българска и европейска поезия.

 

ОТЗИВИ

В поезията на Мирела Иванова може да бъде видян дълбокият пейзаж на българското битие – със стотици шлифовани от почерка подробности, с патоси и сантименти, които играят на въже с иронията. Мощна книга. Стихотворенията й наистина са едни от най-силните лирически текстове, писани на български след началото на ХХІ век.

 

 

Доц. д-р Пламен Дойнов, „Литературен вестник“

 

Мирела Иванова с лекота на духа сменя епохите, взирайки се във времето, хвърля по някой камък във водата, оставя спомените да кръжат наоколо и се удивлява на целостта във възхитителни литании. Самотната игра край първоизвора на едно голямо дете, което разговаря безмилостно със себе си. Поетеса, която е истинско откритие!

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев