Община Сливен

Министър Горанов: Няма „Гражданска отговорност“ от 1000 лв. Цените на горивата не се формират от властта

.........................................................
12.11.2018 / 15:31

Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че цените не зависят от България, защото тя не произвежда суров петрол. „Цените у нас следват тенденцията в света“, каза той на брифинг в Министерски съвет след Коалиционен съвет във връзка с протестите в страната срещу високите цени на горивата.

Огромни протести заради цените на горивата блокираха страната.

По думите му очакванията са цените на суровия петрол да се успокоят, дори да има леки намалния в следващите месеци през 2019 г. Той отбеляза, че не е изключено да се осъществи среща с петролната и газова асоциация, за да се обсъди веригата на доставки и да се докаже на българските граждани, че това са ценовите равнища, които могат да се прилагат в една пазарна икономика.

Относно новата цена на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, която стресна мнозина, финансовият министър заяви: „Цена – 1000 лв. за „Гражданска отговорност“, не стои на дневен ред. Подобна тема е спекулация, която цели създаването на обществено напрежение“.

 

По думите му на Съвета е било застъпено мнението, че по-рисковите шофьори трябва да плащат повече. Той обаче отбеляза, че наредбата на КФН, която се обсъжда, е на много ранен етап и дали ще остане в този вид, с такава ескалация на „Гражданската отговорност“, в зависимост от рисковото поведение на шофьорите, тепърва щяло да се анализира.

„Дебат за 1000 лв. „Гражданска отговорност – няма, и такива цени в момента няма“,

каза Горанов.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви на брифинга в МС: „Цената на горивата не се формира от правителството или Коалиционния съвет“. Цветан Цветанов коментира, че във вчерашния ден на протести е имало доста провокации и в не малко от случаите се е целял сблъсък между протестиращи и тези, които са блокирани на пътя.

Той отбеляза, че гражданите са достатъчно интелигентни, за да преценят откъде и кой би искал и има интерес да има политическо състресение, криза или хаос.

„Всеки има право да избира какво желае – да имаме политическа криза и хаос или да имаме стабилност“, заяви Цветанов.

 

Източник: "Вести"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев