Община Сливен

"Барометър": При евроизбори днес ГЕРБ води на БСП с 10 на сто. Атаките срещу него втвърдяват властта

.........................................................
02.11.2018 / 15:00

Нагласите на българските граждани за участие в изборите за Европейски парламент, които предстоят догодина, отбелязват лека динамика през последните два месеца – до голяма степен заради вътрешнополитически събития. Серията политически атаки срещу управляващите втвърдяват електората на ГЕРБ и Обединени патриоти. Това е изводът от ново проучване на „Барометър България”, съобщава Новини.бг.

 

Атаките по повод жестокото убийство на журналистката в Русе, които се оказаха неоснователни, и заплахата отляво към статуквото на управление явно мобилизират електората на най-голямата партия в управляващата коалиция. От друга страна, ултиматумът на ДПС - или оставка на вицепремиера Валери Симеонов, или бутане на правителството, пък видимо действа мобилизиращо за гласуващите за ОП, тъй като главният им движещ мотив е изолирането на Движението от властта.

 

Опозицията в лицето на БСП явно не черпи докрай от броженията в управляващата коалиция и нагласите на избирателите да подкрепят левицата бележат дори лек спад. Социалистите по-скоро втвърдяват докрай ядрото на привържениците си, но посланията им – често свързани с политически скандали, не успяват да привлекат допълнителна подкрепа от периферията.

 

Подобен факт си проличава и при подкрепата за ДПС, но електоратът на Движението винаги е притежавал тази специфика – да гласува монолитно и то не заради припознаване на цели или платформи, а понякога по чисто етническа и икономическа зависимост.

 

На въпрос: „Ако изборите за евродепутати са днес, за кого бихте гласували?" над 35% отговарят за ГЕРБ. На второ място и подкрепа от 25,7 на сто е левицата. След това обединените патриоти и ДПС. Спрямо юли и при 4-те партии има спад.

 

В края на октомври 2018 г. одобрението към премиера Бойко Борисов е 37%.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев