Община Сливен

Днес е Хелоуин - що за празник е той?

.........................................................
31.10.2018 / 09:30

Днес е Хелоуин – вечерта преди Деня на Вси Светии, утвърден от папа Григорий IV през 853 г. като ден за почит към всички християнски светци и мъченици.

В САЩ, Канада и в много други страни по света Хелоуин се очаква почти със същото нетърпение като Рождество Христово.

Повечето домове и витрини на магазини отдавна са украсени с присъщите символи на събитието – изрязана от тиква глава със запалена свещ в нея, която в англоезичния свят се нарича Светещият Джак. Не липсват паяжините, черепите, скелетите и куп други ужасии.

С наближаването на вечерта групи с деца започват да чукат по вратите на домовете. Те трябва да изплашат стопаните им с костюмите си, а те от своя страна са длъжни да се откупят от „чудовищата” с лакомства и сладкиши.

Празникът е със силно карнавален елемент и вероятно затова лесно намира поддръжници и в страни, в които традицията му е сравнително чужда. Особено се харесва – заради разрешените пакости, страховития елемент и възможността за страшна маскировка – от децата.

У нас обаче традиционно има спорове защо на този празник изобщо се обръща внимание и сякаш се противопоставя, без особена логика, на следващия го ден по-късно 1 ноември – Денят на народните будители.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев