Община Сливен

Бедни сливенски пенсионерки - в ТОП 5 на жертвите на телефонни измамници

.........................................................
30.10.2018 / 12:59

Бедни баби, които взимат минималната пенсия в страната, която чак от другата година ще стане 220 лева, са хвърлили 30 хил. месечни възнаграждения през балкона. Това показва статистиката на МВР, с която „Монитор“ разполага. Жените, които са около 90% от измамените само за година са наброили над 6 млн. лева на телефонни измамници.

 

Рекордът по бройка измамени държи София със 120 преметнати жени, по изхвърлени суми обаче рекордьор са областните дирекции в най-бедния регион в страната – Северозападна България. Там са дадени една трета от сумите за година.

„Неслучайно мошениците избират по-бедните региони. Там са сигурни, че хората колкото и да имат, ще ги дадат. Бройката на измамените там не е по-голяма, но пък хората са склонни да дадат и последния си лев. Дали това идва от трудността с работа със съвременните устройства за комуникация, или просто от наивността на хората, ние не знаем. Само знаем, че отчитаме ръст в разкриваемостта. През миналата година тя е била 9 процента, докато през тази надхвърля 16 процента. Това обаче не спасява хората, тъй като и опитите скачат и стават все повече. Една група може да завърти до 1000 обаждания за ден. От тези 1000 души, все няколко ще се вържат на думите им и ще си дадат парите“, обясниха от „Национална полиция“ пред „Монитор“. От там предоставиха и данни за измамите по градове. От началото на годината само по сюжета „полицейска акция“ са изгорели близо 600 души в страната, които са били подведени, че помагат на органите на реда.

 

Измамниците най-често правели реализации, понякога дори и за по 1000 лева в София, където преметнатите са 120, следва Пловдив с 55 удара, Варна с 52, Разград с 39, Сливен с 38 и Търговище с 37.

 

„Статистиката показва, че най-много като брой са в големите градове. Като обща печалба обаче парите са най-много в малките населени места. Е, за последните месеци цифрите малко се обърнаха, тъй като в София само за известно време възрастен мъж даде 600 хил. евро на измамници, а друга жена пък наброи същата сума, но в левове, с което статистиката претърпя обрат с над 1,6 млн. лева. Подобни удари обаче са единични и се надяваме да няма повече хора, които така да се доверяват. Паралелно с това работим по разкриването на мошениците“, обясниха разследващи от СДВР пред „Монитор“.

 

От там дават за пример и данните от прокуратурата, според които двойно е нараснал броят на предадените на съд телефони измамници.

 

„За 2017 г. заявените телефонни измами и опити за такива са били 281, като този брой е около два пъти по-малък в сравнение с 2016 г., когато са били 515. От началото на 2018 г. досега са около 140 броя. За периода от 2017 г. досега са осъдени 8 души и са повдигнати обвинения на 11 души. Напоследък извършителите действат от чужбина, с чужди телефонни номера и чрез подставени лица - т.нар. мулета, затруднява разкриването им“, обясниха от районна прокуратура в София като дадоха данните единствено за столицата.

 

От държавното обвинение дадоха и други интересни подробности. Според тях най-често жертви на този тип измами стават хора на възраст между 71 и 80 години. 93 процента от мошениците пък са мъже на възраст между 18 и 35 години. Жените са включени в бандите основно като помощнички и основната им роля е да реват по телефона и да се правят на жертви, близки на потенциалните измамени.

 

Източник: "Канал 6"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев