Община Сливен

В Сливен тръгна нов сайт на Щилияна Василева, именуван „ИРИДА“

.........................................................
30.10.2018 / 09:54

От известно време насам в медийното пространство битува нов престижен сайт, именуван „ИРИДА“. Вижте защо неговият създател Щилияна Василева е избрала името на древногръцката богиня:

ТОЗИ ГРАД Е И МОЙ

 

Защо, ей така от нищото и изведнъж, се появи „Ирида Сливен“ – регионален сайт за общество и култура? – Не е от нищото и не е изведнъж, а ето как и защо. Замислен е като полусайт, полублог, но всичко половинчато обещаваме да спре дотук. На страниците му няма да преповтаряме, нито да гоним новини регионални и национални. Новини днес всякакви – написани и преписани, реални и фалшиви, полуистински и полуизмислени, пиарски и рекламни. Сайтове за новини – още повече, с новини почти едни и същи. Още един глас в общия хор е излишен. Идеята ни е да предлагаме сливенски теми и сюжети, да разказваме сливенски истории, да представяме сливенски лица, да събираме паметта за миналото, за корените, за родното, да подкрепяме духовността, да провокираме европейската си даденост и благородните усилия в името на своя град. Сливен и регионът му имат изключителни основания да бъдат представяни с тематика родолюбива, историческа, човешка, просветителска, образователна, културна, като тази отколешна градска култура включва политическата, социалната, благоустройствената, градоустройствената, изобщо обществената култура. Намерението ни е да защитаваме мисията на писаното слово като отговорност, да изразяваме радостта и тревогата безкористно, да търсим истината свободно. Да говорим откровено, по свой собствен начин, със свой глас за нещата, които ни вълнуват. Ако те развълнуват и вас, значи пътят е правилен.

Аз съм Щилияна Василева – собственик, автор и редактор на „Ирида Сливен“. Като журналист и редактор работя отдавна. Натрупах опит в много вестници, списания, сборници, издания, радиа с различна география и периодичност. В едни се учих, в други участвах, някои създадох, с предизвикателството на новите медии се заемам сега – с този шарен в тематично и жанрово отношение сайт, наречен на дъгата. Някои ме познават, други – не, с трети ще се срещнем за пръв път, на това място. Надявам се, с взаимно уважение.

Коя е Ирида – богинята вестителка от старогръцката митология? Тя е подвластната на Хера богиня на дъгата, която свързва небето и земята, високото и ниското, миналото и настоящето и бележи с крилете си природния кръговрат. Тя пълни златната си чаша от водите на Стикс и от реката на подземното царство носи вода на облаците, а те напояват земята с живителен дъжд. В тази приказна митология обаче, съществува хармоничен вечен ред, който не допуска нарушения нито от страна на боговете, нито от страна на хората. В него има справедливост! По-интересно е, че в тази митология човешката съдба стои в основата на цялата система от митични разкази. Тези легенди за боговете и хората, за тяхната сила и слабост, вендети, любови, войни описват света не с тълкуване на природните процеси, а с тълкуване на естеството на човешкото поведение. Човекът е в центъра на тази митология!

 

Намеренията ни прочее съвпадат със символиката на Ирида, назована още Ирис. Ирисът е цвете – знак на красноречието в Древния Египет. То е символ на воинския дух в Япония – изправените му листа напомнят мечове. Цветната част на човешката зеница се нарича ирис. Ирисовата диагностика разчита някои болести по промените в ириса на окото. Тази символика искаме да побере в себе си начинанието „Ирида Сливен“. Дали то ще успее, ще каже времето.

 

Не само аз се дразня от факта, че особено по време на избори, всички политици и партийни централи започват много да обичат Сливен, да се кълнат в него, да го изписват по предизборни плакати и листовки, а тази любов се оказва фалшива, безкрила, лъжовна, дори измамна…

 

Какво е Сливен за нас? Той е не просто нашият град, запомнен отколе с възрожденски дух и традиции, а роден дом, чиста обич, незаменимо, магическо за душата убежище, прегърнато ласкаво от Балкана. На следващо място – град славен, натоварен с много минало – и то гордо минало, градено от хора с достойнство. На трето и не последно място, Сливен е знак за сливане: на реки, планини, хора, идеи, начинания. До знамението на препускащия Чинтулов богатир, който буди българина с тръбен зов от робския сън, Станка Пенчева прибавя думите: „В моят град вървят редом ножът и словото.“ – Нали не само в името на неговия възход, но за добруването на „драгоценното ни Отечеството“, тук ревностно са се борили плеяда бунтовници, будители, поети, учители, лечители, предприемачи, дарители. Те са предците ни. Дългът на нас, които живеем тук и сега, е не просто да го съхраним за утре, но в това утре той да се прероди по-хубав и просветен, по-жив и мъжествен от днес.

 

Този град е и мой! За него искам да разказвам сега.

 

Щилияна ВАСИЛЕВА

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев