Община Сливен

Никола Филчев с взривяващ коментар за акциите срещу олигарсите. Борисов и Цацаров трябва да бъдат поздравени

.........................................................
30.10.2018 / 09:44

Ако днес Костов беше премиер, трябва да си представим, че отново щеше да организира протести пред Съдебната палата, да кани чужденци, които да говорят срещу прокуратурата.

Това заяви бившият главен прокурор на България проф. Никола Филчев "Прокуратурата поде решителна битка за законност в страната, за търсене на отговорност за това разграбване от редица олигарси. Но прокуратурата е едно деловодство, без оперативните възможности на МВР, на другите контролни органи на изпълнителната власт. За да действат те, трябва да има политическа воля. Изпълнителната власт, ръководена от Борисов, прокуратурата, ръководена от Сотир Цацаров, трябва да бъдат поздравени за това, което правят – за налагането на законност в държавата.

Има ли справедливост, младите няма да бягат", каза Филчев, коментирайки пред БНТ последните акции на МВР и прокуратурата срещу олигарсите. „Извършена беше приватизация на държавното имущество, то стана частно и обществото се раздели на 2 класи – капиталистическа и на трудещите се.

Има и нещо по-лошо – това раздържавяване бе извършено по един престъпен начин. Неслучайно хората наричат приватизацията на Костов разбойническа. Ако вземете за пример заводът „Полимери” – той беше много модерен. Аз съм работил в производството там.

Днес този завод е нарязан за старо желязо. Това е приватизацията на Костов. Икономиката е унищожена. При война загива 30% от икономиката на воюващата страна.

Нашата икономиката е унищожена на 90%, селското стопанство е унищожено в резултат на връщането на земята. От там тръгнахме, за да се стигне дотук”, подчерта бившият главен прокурор.

По думите му това е било не просто приватизация, не просто капитализъм, а престъпна, разбойническа приватизация. „Този процес, който организира Костов, го наричат превземане на държавното имущество. Освен икономическите промени, Преходът има и политическа страна. Възникна класата на капиталистите, на трудещите се, които нямат имущество.

И днес хората трябва да чакат от новоизлюпените ни богаташи, олигарси и балкански лордове социална политика, да чакат те да се съобразят с интересите на трудещите се и да водят определена социална политика. Това е изключено. Само държавата се грижи за гражданите си”, каза още той.

Що се отнася до източването на банките, Филчев заяви, че преди приватизацията на материалните активи – фабрики, заводи, пристанища, електроцентрали, летища, била извършена приватизация на финансовия капитал (периодът 1993-1996 г.). „В България имаше две банки. Създадоха се над 100 и след това се източиха чрез раздаването на необезпечени кредити. Ние им повдигнахме обвинения, но парламентът, по времето на Симеон Сакскобургготски, отмени тази разпоредба. Има внесени обвинения, всички бяха обвинени. Всички дела са внесени в съда. В този момент НС отмени тази разпоредба в НК и обвиненията увиснаха във въздуха”, посочи проф. Филчев.

 

Източник: "Блиц"

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев