Община Сливен

Стадо крави измря след лакомо пиршество в блок с фуражна царевица край с. Градец

Тома Бянков- земеделец и животновъд от с. Градец
30.10.2018 / 09:22

Стадо крави измря след лакомо пиршество в блок с фуражна царевица. Безстопанствените животни, самоотглеждащи се на автопилот, са собственост на известен с „хуманността“ си животновъд от котленско, който когато стане напечено, престава да бъде техен притежател. Дали са станали честа причина за ПТП, или са унищожили нечия реколта, става въпрос за едни и същи говеда и техния „стопанин”. И този път в типично познат ни стил, щом се стигна до проверка и разследване от компетентните органи, идентификационните ушни марки бързо са изчезнали от местата си и клетите животинки отново са без собственик.

Що за собственици са това? Може ли да бъдат наричани стопани, притежаващите тези безпризорни животни. Спокойно ли заспиват вечер без притеснения и угризения на съвестта, която също е под въпрос на наличие , знаейки, че в следствие на своята безотговорност застрашават нечий човешки живот, когато стоката им е безпризорно край пътя. Какво би стреснало, притеснило или поне смутило тези хора.

Практиката показа ,че те остават безнаказани и анонимни. Те имат връзка с животните само ако трябва да се усвои тлъста европейска субсидия. Тогава животните са техни, тогава те са грижовни стопани, спазващи всички европейски изисквания, свързани с хуманното им отглеждане. Но пуснати без пастир, какъвто е масовият им тертип, шляещи се денонощно по пътищата и често ставащи на кайма, те са част от дивата фауна-красива родна гледка. Този път ви разказваме за друга драма със същите говеда, които станаха жертва на поредната форма на безотговорност от страна на чорбаджията си.

Репортер на KOTELNEWS пристигна на мястото, където смъртта е застигнала кравите по време на огледа от ветеринарните органи и представителите на котленската полиция, които беше извикал потърпевшият на рогатото нашествие в царевичния му блок – земеделския производител Тома Бянков от с. Градец, който обобщи случая като:

“Да виждаш, че кравите ти измират и да не ти пука, трябва просто да си нещо различно от човек. Истината е, че по поречието на река Луда камчия от Котел до с. Градец, никой не е в състояние да опази някаква реколта. Той се води животновъд, но не полага никакви грижи за стоката си. Уникален случай, в който като в някакво перпетомобиле без нищо да влагаш, нещата се движат от само себе си. Един му подсигурява царевицата, друг люцерната, пътното управление солта. Ходим да му ги гоним от нива на нива, от чаир на баир, а той си стои в Котел като бизнесмен със секретарка и си пие кафето.”

Пред KOTELNEWS доктор Мария Илиева обясни, че от видяното на място става въпрос за хранително натравяне на животните.

„Това са животни отглеждани без пастир, които са влезли в частния имот на Тома Бянков, където има царевични насаждения. Определено говорим за натравяне с прекалено количество приета храна, в случая царевица. Жалкото в случая е ,че тези животни не се придружават от говедар, те често са на пътното платно, създавайки предпоставки за ПТП, както и в нивите на земеделските производители. Няма как да установим кой е собственик на мъртвите животни, защото някой предвидливо е отстранил ушните марки, даже има и срязани уши.

Въпреки това имаме предположения и чрез други органи ще опитаме да докажем кой е той. Труповете на животните ще бъдат закарани на волиерата с лешоядите край Котел, където ще послужат за храна на популацията. „

 

Източник: "Котел нюз"

Още снимки от новината

.........................................................

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев