Община Сливен

В Котел бе представена новата книга на Дора Куршумова „Хаджийска премяна”

.........................................................
24.10.2018 / 15:24

На 23 октомври в експозиция „Кьорпеева къща” към Исторически музей-Котел бе представена новата книга на Дора Куршумова „Хаджийска премяна-дузина сини истории за женската носия в Котленска околия”.

Събитието започна с изпълнения на ученици от НУФИ „Филип Кутев”, които показаха ненадминат талант и любов към българския фолклор. Уредникът на експозиция „Кьорпеева къща” Стефан Иванов поздрави многобройните гости и ги покани да се потопят в синята магия на божигробските престилки. Поетесата Вера Таскова представи авторката на книгата, а самата Дора Куршумова, докато показваше було за огнище и синя хаджийска кърпа, сладкодумно разказа за приключението, наречено „Хаджийска премяна”. Днес съкровищата, на които е посветена книгата, могат да се открият само в Котел, в двувековната Кьорпеева къща. Те доказват изобретателността на котленките, майсторлъка на хаджи Георги и следите от пътешествията на многобройните котленски чорбаджии.

Книгата „Хаджийска премяна-дузина сини истории за женската носия в Котленска околия” е посветена на уникалната хаджийска премяна, характерна само за този район. Описва се появата на хаджийската кърпа, първоначално като армаган от Божи гроб и Атон, а по-късно и като съставна част от моминската носия, след като котленките приспособяват кърпите като престилки. Изданието обръща внимание на развитието на поклонническия туризъм в Котел и околността, на дървените щампи за украса на платовете, на индигото, с което са боядисвали плата, на булата за огнище и кърпите за глава, и др. В книгата са описани и действията на определена част от обществото, обединила се срещу разпространението и показността на хаджийската премяна. Разказва се и за уникалния местен производител на вече утвърдените престилки и кърпи за глава - Хаджи Георги, който именно в Котел е изобретил своя методика за производството им. В книгата е описан характерът на котленката, която, без да копира мода от други места, смело е утвърдила еталон, последван по-късно от жените от близките села.

В художествена галерия „Христо Тодоров” в Жеравна все още може да се види самостоятелната изложба на Дора Куршумова „Хаджийска премяна”, която представя 16 живописни платна, с акцент върху божигробските престилки, булата за огнища и др.

 

 

Още снимки от новината

.........................................................
.........................................................

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев