Община Сливен

Областният управител Чавдар Божурски поздрави ППМГ „Д.Чинтулов“ за 140-годишнината от създаването на гимназията

------------------------------------
19.10.2018 / 14:05

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски бе гост на тържествената церемония в Профилираната природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“ послучай 140-годишнината от създаването на учебното заведение. „Гимназията е емблема не само на Сливен, а и на българското образование. Заставам пред Вас с чувство на уважение и респект, защото не училището създава учителите и учениците, а учителите и учениците създават Училището. Ето това са направили поколенията преди Вас, това правите и Вие“, каза в приветствието си Божурски.

 

Празникът на 19 октомври в двора на ППМГ „Д.Чинтулов“ започна с изпълнение на военния духов оркестър. Чинтуловите четници застанаха пред строя, тържествено бе посрещнато училищното знаме. Директорката Мариана Милева поздрави учениците и колегите си, като направи кратка ретроспекция за живота на училището. В средата на миналия век са започнали да наричат гимназията „сливенския университет“, след като е дадено правото на отлично подготвените й ученици да стават студенти без конкурсна процедура, подчерта Милева и пожела на децата да израснат като позитивни, почтени хора и честни граждани, от които обществото ще има нужда. На финала на празника в небето полетяха 140 балона в бяло, зелено и червено. Гости на церемонията бяха още доц.д-р Лиляна Апостолова, бивша възпитаничка на гимназията, зам.кметът Стоян Марков, общински съветници, родители.

 

Учебното заведение е създадено през 1935/36 година, през 1878 г. става Сливенско реално училище. Негови възпитаници са летописецът на Сливен Симеон Табаков, кметът на София Иван Иванов, Пенчо Славейков, Константин Константинов, Георги Джагаров, Радой Ралин, Дамян Дамянов, известни лекари, музиканти, режисьори, общественици, учители.

Още снимки от новината

------------------------------------
------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев