Община Сливен

В Сливен ще бъде чествана 140-годишнината от Червенокръсткото движение в България

------------------------------------
19.10.2018 / 12:37

След сключване на примирието през март 1878 г. в Сан Стефано между Руската и Турската империя с бързи крачки прохожда новата държава на българите. Червенокръсткото движение е една от първите прояви на този обществен порив за градеж.

В Сливен, който е седалище на митрополия и губернски град, изявени общественици учредяват първото червенокръстко дружество в България. От запазените документи е прието, че това е станало на 25 октомври 1878 г. в Хаджи Божиловата къща, в която по това време се помещава Сливенската митрополия и където живее митрополит Серафим. Владиката се ползва с почит и доверие от обществеността и негово се оказва правото да оглави червенокръсткото дружество. Сред учредителите му са също авторитетни и видни граждани като Георги Миркович, Начо Планински, Илия Йовчев, Михаил Греков, Панайот Попович, Стефан Стефанов, Георги Карамалаков, Захари Коняров. Заедно с изработването на първия устав на дружеството започват и първите му действия за набиране на средства и оказване на помощ на нуждаещи се, предимно от медицинска грижа.

От това събитие са изминали 140 години. То не е останало еднократен акт. Делото на първите е продължено от стотици червенокръстки дейци, лекари, общественици, граждани-доброволци – от всички възрасти през всичките тези години и до днес. Всички те безкористно са работили за хуманитарната кауза на червенокръсткото движение и са изпълнявали своя дълг към бедстващите и страдащите по време на войни, при природни бедствия, просвещавали са населението със здравни съвети и познания.

140-годишнината от учредяването на Сливенското дружество на Червения кръст е добър повод за пореден път да изкажем своята признателност към всички активисти и дейци на организацията в изминалите години, да заявим, че тяхното дело има своите продължители и в днешния ден. Изказваме и надеждата, че отбелязването на знаменателната дата може да привлече вниманието и да спечели нови привърженици за каузата на БЧК в нашия град.

Избрахме честването да стане в сградата на Филиала на Медицинския университет – Варна в нашия град, мястото, където се е намирала Хаджи Божиловата къща. То ще бъде открито със слово на председателя на Областния съвет на БЧК д-р Иван Федин.

Програмата ще започне в 10 часа и ще продължи около 2 часа, предвижда презентация за създаването, историята и настоящето на БЧК – Сливен, която ще бъде направена от д-р Юлия Бянкова, заместник-председател на ОС на БЧК. Разглеждане на изложба на снимки, документи и материали от дейността на организацията. Ще бъдат връчени грамоти на бивши ръководители на БЧК в града и плакети на партньорски организации. Венец ще бъде поднесен пред паметната плоча в двора на Филиала на Медицинския университет – Варна и пред бюст-паметника на митрополит Серафим на площад „Хаджи Димитър“.

Сред поканените гости на тържеството са митрополит Йоаникий, областният управител Чавдар Божурски, кметовете на Сливен - Стефан Радев, Нова Загора – Николай Грозев, на Котел – Коста Каранашев, Твърдица – Атанас Атанасов, ръководители на ведомства и институции, с които БЧК си партнира в своята дейност. Сред официалните лица на събитието ще бъде заместник-председателят на НС на БЧК д-р Валентин Пеев, както и други бивши и настоящи дейци на Сливенската червенокръстка организация.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев