Община Сливен

Родената в Котел поетеса Кирилка Паскалева с Национална литературна награда „Атанас Далчев“

------------------------------------
13.10.2018 / 10:40

Сливенската поетеса Кирилка Паскалева е тазгодишният носител на Националната литературна награда „Атанас Далчев“. Отличието й бе връчено тази вечер от инженер Божидар Везиров – собственик на издателство „Обнова“, в присъствието на много гости. Наградата е присъдена от жури, оглавявано от критика, историк и философ Панко Анчев – почетен доктор на Московския литературен институт „Максим Горки“.

Кирилка Паскалева е родена в град Котел. Средното си образование е завършила в родния си град, а след това е продължила в Института по далекосъобщения в София. В последствие е завършила задочно специалността „Финанси и кредит“ в Стопанска академия Свищов. Трудовия й път е преминал в ТП „Български пощи и далекосъобщения“, като е заемала различни икономически длъжности. Поетесата е автор на много стихосбирки, сред които са „Ранени гнезда“, „Дъждовни корени“ и др.

За да я поздравят за отличието, бяха дошли поети, писатели, литературни критици, адвокатът и поет Кети Бозукова, окръжния прокурор от Окръжна прокуратура в Сливен и поет Виолета Калайджиева, граждани и ученици. От името на Соня Келеведжиева бе прочетен поздравителен адрес.

Наградата „Атанас Далчев“ е учредена през 2004 година от сливенското издателство "Обнова" във връзка със стогодишнината от рождението на поета. С нея се удостояват поети и критици, допринесли със своето творчество за утвърждаване на Далчевата линия в литературата. Нейният материален израз е издаване на нова книга и предоставяне на тиража на отличения автор. Носители на престижната награда са писателите Деньо Денев, Иван Цанев, Здравко Недков, Панко Анчев, Паруш Парушев, Симеон Янев и Минко Бенчев.

Церемонията по връчване на наградата се състоя във Военен клуб – Сливен. Там звуча запис на самия Далчев, рецитиращ свои творби. Поетът е посетил Сливен на 10 юни преди 42 години, като посещението му се е превърнало в ярко събитие в духовния живот на града.

 

Текст, снимки: Станимир Петков

Още снимки от новината

------------------------------------
------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев