Община Сливен

Официално бе открита реновираната сграда на Исторически музей - Нова Загора

------------------------------------
12.10.2018 / 14:56

В дните на Нова Загора, посветени на празника на града 14 октомври - Петковден, беше официално открита обновената сграда на Историческия музей. Създаден през 1921 г., рожба на основателите на археологическо дружество „Загорие“ и на неуморната дейност на учителя по История Никола Койчев, вече близо сто години той развива музейно дело, превръщайки се в пазител на националния дух, на древните обичаи и самобитност на нашия край.

Обновяването на сградата и нейното модернизиране е важна част от водената политика на градоначалника Николай Грозев и неговия екип за запазване и съхраняване на богатото културно-историческо наследство на новозагорско в паметта на поколенията. Церемонията по официалното откриване уважиха кметът г-н Грозев, председателят на Общински съвет - Нова Загора Георги Николов, директорът на Исторически музей Пейчо Пейчев, управителят на фирмата–изпълнител по проекта „КИМ 2002“ ЕООД Георги Тотев, общински съветници и множество граждани. След музикалния поздрав към всички присъстващи, архиерейският наместник на града Иван Стоянов отслужи водосвет за здраве и благополучие.

„Днес отваряме една нова страница в историята на Исторически музей - Нова Загора и неговото управление. Отговорността да работиш и посвещаваш усилията си за популяризирането и опазването на културно–историческото и природно наследство на община Нова Загора е мисия, която трябва да се уважава и затова съм щастлив, че във Ваше лице срещам ентусиазирани, готови да работят с устрем и плам съмишленици. Уверен съм, че заедно ще продължим с новаторски дух да развиваме нашата обща цел – запазване и възраждане на традициите в нашия край, отстояване името и авторитета на Исторически музей - Нова Загора.“ – каза в приветственото си слово градоначалникът, след което заедно с г-н Пейчо Пейчев прерязаха трикольорната лента и плиснаха традиционното менче с вода. С живописните си танци хоротропците от ТШ „All steps” увлякоха част от присъстващите на пъстрите хора, а останалите с интерес разгледаха обновените зали на Историческия музей.

Ремонтните дейности по обновяването на емблематичната сграда в града обхващаха: изграждане на мълниезащита, цялостен ремонт на покривната конструкция, както и фасадата на музея. Успоредно с това, със средства на Историческия музей, бяха извършени рехабилитационни дейности на първи и втория етаж на музея и изградена система за видеонаблюдение.

Още снимки от новината

------------------------------------
------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев