Община Сливен

Акад. Методий Григоров подаде оставката си като диригент на смесен хор „Добри Чинтулов“ – Сливен

.........................................................
08.10.2018 / 13:46

Диригентът акад. Методий Григоров е подал оставката си като диригент на градския смесен хор „Добри Чинтулов“. Това съобщи самият той в официално писмо. Маестро Григоров бе начело на хора 41 години.

Той е диригент на сливенските смесен хор „Добри Чинтулов при читалище „Зора“, средношколски смесен хор при Гимназията с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов“ и детски хор „Дружна песен“ при Детския комплекс в Сливен, с които е завоювал 14 международни награди от международни хорови конкурси .

 

Методий Григоров е бивш преподавател по църковна музика в Богословския факултет на Софийския университет и инициатор за първия в страната фестивал на източноправославната църковна музика през 1994 г. в Сливен.

 

Пръв в България адаптира църковните песнопения от църковнославянски на съвременен български език, подкрепян от Сливенския митрополит Йоаникий. Изздал е множество църковнопевчески сборника с песнопения на съвременен български език:. Издал е също учебник по византийска невмена нотация. За тези му заслуги Св. Синод на Българската православна църква го е удостоил със званието „протопсалт“ – първопевец на Българската православна църква, а на 12 май 2012 г. Българската академия на науките и изкуствата го избра за академик.

От 1997 г. е „Почетен гражданин на Сливен“.

 

Източник: "Фокус"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев