Община Сливен

Проведе се Дванадесети национален преглед на любителските многогласни хорове и камерни групи за народно пеене

...
07.10.2018 / 09:50

Хорове и фолклорни групи от цялата страна взеха участие в Дванадесетия национален преглед на любителските многогласни хорове и камерни групи за народно пеене, който се проведе на 6 октомври в село Кортен. Утвърдилата се през годините проява е с конкурсен характер и е организирана от Община Нова Загора, Кметство с. Кортен, НЧ „Светлина - 2000”, с. Кортен и Общество за фолклор. Празникът има за цел да съхрани любовта към българското, да се докоснем до магията на народното творчество и да се създават контакти и общуване между съставите от различни региони на България. Участие във фолклорното надпяване взеха хорове от Стара Загора, Хасково, Карнобат, Нова Загора и др. Те и организаторите на културното събитие получиха специален поздравителен адрес от кмета на община Нова Загора Николай Грозев, в който градоначалникът им пожелава здраве, мигове на радост и успешно представяне. Тази година изпълненията в музикалния форум бяха оценявани от жури в състав: председател Академик Крум Георгиев - Председател на Общество за фолклор – българска секция при Международната фолклорна организация, носител на Оскар за фолклор на IGF (Световна международна асоциация на фолклорните федерации) и членове: Младен Станев – музикант, автор на обработки, диригент на хорови състави, жури на много песенни и хорови фестивали в страната и чужбина и Валентина Таукчи – диригент на хоров състав „Кохортис” при НЧ ”Светлина - 2000”, с. Кортен. По единодушно мнение на журито и публиката Дванадесетият национален преглед на любителските многогласни хорове и камерни групи за народно пеене се проведе на по-високо равнище в сравнение с предишните по отношение на избор на репертоар и качеството на изпълненията. Резултати и бурните аплодисменти за пореден път показаха привързаността на хората към богатството на родния фолклор.

След приключване на надпреварата, журито присъди следните награди:

 

Златна купа за Хор „Зора Зорница“ при НЧ „Зора – 1982“, гр. Хасково с ръководител Иванка Топузова

 

Сребърна купа за Група за обработен фолклор при НЧ „Възраждане – 1927“, с. Калояновец, общ. Стара Загора с ръководител Иван Тодоров

 

Златен медал за Фолклорен състав при НЧ „Съзнание – 1933“, с. Християново, общ. Стара Загора с ръководител Петко Бонев

 

Сребърни медали за Фолклорен състав и Фолклорна група при НЧ „Надежда – 1929“, с. Крумово градище, общ. Карнобат

 

Бронзов медал за Фолклорна група „Петкана Захариева“ при НЧ „Кольо Ганчев – 1940“, гр. Стара Загора

 

Специална награда за Дует „Славейчета“, гр. Нова Загора с ръководител Пламена Господинова.

 

„Една вера имаме, един живот живееме, България цела да е - секой да я знае“ се пее в песента на носителите на Златната купа, която дълбоко разтърси участници и публика. Повторното изпълнение на закриването на Фестивала, което беше дълго аплодирано, отново доказа, че Националният фестивал на любителските хорове и групи за народно пеене - с. Кортен е уникален и единствен.

Още снимки от новината

...
...

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев