Община Сливен

Тракийско дружество "Тракия" - Сливен се включи в "По стъпките на тракийските мъченици от Дедеагач до с.Ятаджик -1913 г."

------------------------------------
05.10.2018 / 12:46

На 4 октомври 2018 г. се навършват 105 години от края на трагичния път на над 20-хилядната тракийската бежанска колона, потеглила от Дедеагач (сега Александруполис в Гърция) през 1913 година и намерила спасение в пределите на България на левия бряг на река Арда до с. Ятаджик (днес гр. Маджарово). Подкарана на 23 септември от башибозука с насилие и убийства от Дедеагач, по посока Фере и река Марица, колоната е освободена от четите на войводите Димитър Маджаров и Руси Славов, които до 4 октомври я превеждат в България. През целия й близо 150 километров път тя е преследвана от организираните башибозушки отряди, гюмюрджинските автономисти и редовна турска войска. Десетки хиляди са избитите още при опостушаването на селата в Тракия и хиляди са избитите от нападенията над колоната по пътя й до река Арда. За тракийци ще останат паметни местата, свързани с многото свидни жертви дадени по този път – река Марица при гр. Фере; Армаганската долина, наречена още „Долината на смъртта“; Илиева нива, известна ни с паметника на загиналите над двеста деца и долината на река Арда до гр.Маджарово, където загиват повече от 2000 души старци, жени и деца.

 

В последните десетина и повече години потомците на тракийските бежанци, почти от всички тракийски региони, започнаха организирано да изминават маршрута по който са преминали мъчениците през 1913 година - от Дедеагач до с. Ятаджик. Както всяка година, благодарение на финансовата подкрепа на фондацията на проф. Атанас Щерев от София -„Д-р Димитър Щерев“, така и тази година над 120 души, потомци на тракийските бежанци от градовете София, Пловдив, Варна, Стара и Нова Загора, Бургас, Хасково, Кърджали, Сливен, Асеновград, Момчилград, Крумовград, Карнобат и др., организирани със съдействието на дружествата в тези градове и Съюза на тракийските дружества, изминаха на 27, 28 и 29 септември 2018 г. пътя от Дедеагач до река Арда при гр. Маджарово. Преминат беше пътят и местата, през които е минала колоната: Дедеагач, Армаганската долина, покрай унищоженото с. Тахтаджик, местността „Бялата вода“ и връх Шапка над с. Сачанли, Илиева нива, Чатал кая до с. Черничено и р. Арда при гр. Маджарово. Поклонение в памет на жертвите беше извършено от участниците в похода в Армаганската долина, на Илиева нива и пред Пантеона на жертвите в гр. Маджарово и бяха положени изработените от тях венци от характерните за Беломорска Тракия паламудов дъб, пърнар и зеленика.

 

инж. Яни Янев

 

Председател на

 

Съюза на тракийските дружества

Още снимки от новината

------------------------------------
------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев