Община Сливен

Два случая на хепатит А са регистрирани в Сливен през септември

-----
04.10.2018 / 13:04

Два са само регистрираните случаи на хепатит А в Сливен през месец септември и те не са установени в детско или учебно заведение, това съобщи за Slivenpost.bg д-р Петя Михайлова от РЗИ в града. Заболели от инфекцията са майка и 5-годишното и дете, което не посещава детско заведение, посочи още тя.

Тъй като инфекцията се разпространява предимно през есенно-зимния сезон може да се очаква, че тепърва ще възникнат още подобни случаи. Припомняме,че в София, Плевен и Ловеч броят на заболелите постоянно нараства, като повечето от заразените са деца, посещаващи детски или учебни заведения.

Предпазването от вирусен хепатит А или т.н. болест на мръсните ръце, е възможно в голяма степен и се осъществява основно чрез спазването на стриктна лична хигиена и на обществените санитарно-хигиенни норми, поясни д-р Михайлова. Може да се приложи и специфична профилактика-ваксини.

Ваксината срещу хепатит А не е включена в задължителния имунизационен календар на Република България. Нейното прилагане е по желание и ако родителите желаят да ваксинират децата си трябва да я закупят от аптеките. В аптечната мрежа в Сливен има ваксина против заразата – за деца тя е ХАВРИКС 720 и може да се намери на цена между 28 и 30 лв., а за възрастни ТУИНРИКС и струва между 50 -60 лв.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев