Община Сливен

Психиатриите - пълни! Бум на пациенти с психози заради дрога

.........................................................
03.10.2018 / 15:49

Има периоди, в които клиниката в Университетската болница "Света Марина" е препълнена с пациенти, развили ендогенни психози, вследствие на употребата на психоактивни вещества.

Така е и в другите места, където се лекуват псхично болни, коментира пред "Монитор" ръководителят на Катедрата по психиатрия и клинична психология към Медицинския университет и началник на специализирана Клиника в УМБАЛ "Света Марина" във Варна, проф. Христо Кожухаров.

 

Той обясни, че най-често тези хора се обръщат за помощ към лекарите, след като са употребили агресия, вследствие на употреба на психоактивни вещества. Най-често проблемът се проявява при вземащите амфетамини, но съчетанието с марихуана също може да увреди психиката.

 

"Употребата на тези вещества води до неконтролируема възбуда. Тези пациенти проявяват агресия към предмети, към хората и към себе си, за жалост", коментира oщe специалистът.

 

Той бе категоричен, че наркотиците определено могат да увредят човешката психика.

 

Проф. Кожухаров обясни, че за разлика от опиатите, за които обикновено източникът е ясен, проследяването на синтетиката е изключително трудно.

 

"За съжаление, в тях има хиляди други вещества, освен стимулант и често поведението на хора, които злоупотребяват с тях, е странно. Те обикновено имат чувството, че са преследвани, смятат, че някой иска да им направи нещо лошо и затова се защитават, нападайки другите", коментира още психиатърът.

 

Източник: "Днес бг"

 

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев