Община Сливен

Проведе се Четиринадесети национален поетичен конкурс "Нова Загора 2018"

.........................................................
02.10.2018 / 14:58

Ако сте идвали в Нова Загора, със сигурност сте усетили вдъхновение, красота и емоции. Те витаеха и в красивата есенна вечер на 1-ви октомври, когато добрата стара и вечно млада магьосница-поезията бе намерила своя топъл дом във фоайето на НЧ „Д. П. Сивков - 1870“.

Там, сред прекрасните картини на талантливия новозагорски художник Христомир Великов, официално бяха обявени резултатите и наградени лауреатите в Четиринадесетия национален поетичен конкурс „Нова Загора 2018“.

В анонимната надпревара тази година се влючиха 73 поета от над 30 населени места, доказали, че българският език продължава да е неразделна част от художествените търсения на сънародниците ни. Провелата се, в деня на поезията, проява бе уважена от Георги Николов - председател на ОбС - Нова Загора, Светла Стоянова – заместник-кмет на Община Нова Загора, много жители и гости на града. На нея присъства и журито, което имаше нелеката задача да определи най-добрите творби.

Тази година то бе в състав: председател – лъчезарната Мария Донева - поетеса и членове: Елена Арабаджиева – секретар на НЧ „Д. П. Сивков - 1870“ и Златина Великова - поетеса. Преди да бъдат обявени лауреатите, г-жа Донева имаше удоволствието да сподели своите впечатления.

Тя изрази увереност, че конкурсът ще продължава да утвърждава авторитета на Нова Загора като духовен град и пожела на добър час на следващия конкурс.

За 2018 година наградата за трето място беше присъдена на Наум Москов от гр. София, второто място зае Красимира Макавеева - гр. София. С първо място в Четиринадесетия национален поетичен конкурс „Нова Загора 2018” беше отличено стихотворението на Иван Савов от град Силистра „Какво да правим в студентски град през август..”. Честта и удоволствие да връчи наградата на лауреата имаше г-жа Светла Стоянова – заместник-кмет на Община Нова Загора.

Тя използва повода да благодари на всички участници и журито и да заяви готовността на Общинското ръководство да продължава да подкрепя хората на изкуството и да развива конкурса. За съжаление, по решение на уважаемото жури, тази година нe бe присъдена Наградата на кмета на община Нова Загора, която по статут е за новозагорски поет. Остава надеждата на организаторите за по-активно участие на пишещи новозагорци в 15–тото издание на конкурса догодина, защото добрите традиции трябва да се пазят!

В Националния поетичен конкурс „Нова Загора 2018” се връчва още една награда – поощрителната награда на г-жа Галя Захариева, народен представител в 44-то Народно събрание.

Неин достоен носител тази година е Борислав Ганчев от гр. Хисаря. За съжаление талантливият поет не бе сред гостите, но негово послание бяха красивите му стихове. За втора поредна година поетесата и един от основателите на конкурса Златина Великова присъди специална награда за най-добро любовно стихотворение. Красивата картина на Христомир Великов отпътува при Любка Стоянова Славова от град Пловдив. 14-тата годишнина на Националния поетичен конкурс „Нова Загора” бе отбелязана с един прекрасен рецитал на талантливите новозагорски деца от Средно училище „Христо Ботев”, с ръководител Марияна Пакова, които направиха присъстващите част от своя свят и вселена.

След тяхното изпълнение новозагорци се убедиха, че все повече хора ще имат нужда от поезия, която разказва по един много красив начин за събития - видяни и невидяни, усетени и неусетени. От мисъл в красиви рими, идващи директно от сърцето.

Още снимки от новината

.........................................................

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев