Община Сливен

В Нова Загора бе открита изложба-живопис на Христомир Великов

.........................................................
27.09.2018 / 18:12

Изложба живопис на художника Христомир Великов ще краси фоайето на втория етаж на НЧ „Д. П. Сивков – 1870” в Нова Загора. В петата самостоятелна изложба на младия автор са включени 29 платна, предимно портрети – акрил и масло върху платно. През красиви женски образи са представени състояния и настроения, а не толкова портретни характеристики. Няколко платна са посветени на най-невинните жертви на войната и световните конфликти, децата. Тема, която вълнува и тревожи художника от години.На официалното откриване на изложбата присъстваха председателят на ОбС Нова Загора Георги Николов, заместник-кметът на община Нова Загора - Светла Стоянова и много любители на художественото изкуство. Нейното начало бе поставено от г-жа Елена Арабаджиева – секретар на НЧ „Д. П. Сивков-1870”, която благодари за честта читалището да бъде домакин на прекрасните картини на твореца.”Казват, че изкуството е огледало! Огледалото на Христомир Великов е прекрасно!” – допълни тя, след което предостави думата на заместник-кметът Светла Стоянова. Г-жа Стоянова благодари за удоволствието да открие поредната изложба на младия автор, едно от първите мероприятия от програмата по повод Петковден-празник на Нова Загора. „Днес сме свидетели на едно забележително събитие за града ни. Пълна зала с почитатели и приятели на Христомир Великов, оценили по достойнство таланта и творчеството му” – отбеляза тя.

От своя страна Христомир Великов благодари за възможността да представи своя изложба в родния си град. Той изрази своята признателност към семейството и приятелите за подкрепата, която са му оказвали през годините и представи накратко изложбата си. „В работата си не търся портретната характеристика, а се стремя да предам емоционалността. Мисля, че се изгубихме в целия този информационен шум, който ни залива и не успяваме да хванем сигналите на същественото и значимото. Няма нищо по-лошо от нихилизма и апатията към проблемите и неволите на другите. Въпрос на желание е да построиш мост, а не да издигнеш стена. Такова внушение се опитвам да постигна в работите си, защото или усещаш емоцията в другия или го зачеркваш!”-каза художникът. Той благодари на своята майка, новозагорската поетеса Златина Великова, защото зад един голям творец винаги стои едно обичащо и подкрепящо го сърце. Г-жа Великова се обърна последна към всички присъстващи. Като сподели своето голямо вълнение, тя им благодари и пожела приятни минути с творбите на Христомир Великов!

Христомир Великов е родом от Нова Загора. От четиригодишна възраст учи рисуване в Школа по изкуствата в родния си град. Завършил е Художествена гимназия „Академик Дечко Узунов“ в Казанлък със специалност „Дизайн“. Живее и работи от години във Велико Търново, където е завършил „Изобразително изкуство“ и „Скулптура“ във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Младият автор има реализирани проекти в цялата страна, носител е на награда „Веста” в категория „Изобразително изкуство” за 2016 г.

 

 

 

Още снимки от новината

.........................................................

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев