Община Сливен

Родилката от Сливен Ренета Томова е починала най-вероятно от синдром след преливане на кръвни продукти

.........................................................
28.09.2018 / 09:06

Причина за смъртта на родилката, починала в Сливен в края на август, най-вероятно е синдром, причинен от преливане на кръвни продукти. Това се разбра по време на днешното заседание на парламентарната здравна комисия, на което бяха изслушани зам.- министърът на здравеопазването Бойко Пенков, националният консултант по акушерство и гинекология Асен Николов и представители на Българския лекарски съюз.

Николов уточни, че още не е готов резултатът от аутопсията, а от болницата в Стара Загора поради недостатъчен капацитет са повикали специалисти от Пловдив и все още чакат резултати.

Има обаче резултати от медицинския одит, а в "Майчин дом" направили преглед по документи на случая. От тях се вижда, че жената е постъпила с разкритие в болницата, след няколко часа получила пълно разкритие и всичко вървяло в норма, обясни Николов. След 15-20 мин. напъни за раждане екипът преценил, че те са неефективни и пристъпил към прилагане на форцепс, което, по думите на Николов, било абсолютно необходимо.

След раждането жената била в добро състояние, но осем часа по-късно започват усложнения, между които високо кръвно налягане, което по документи преди това не е регистрирано. Пациентката получила и тежък респираторен дистрес синдром и остра дихателна недостатъчност. Лекарите са се борили 6 часа за живота на жената, но не успели да я спасят, отбеляза Николов и отново посочи, че това са данни от документите по случая.

Според изразените по време на заседанието мнения най-вероятната причина за смъртта е рядък синдром, който вероятно е настъпил след преливане на кръвни продукти, а по-малко вероятно е да е вследствие на високото кръвно налягане.

 

Източник: "Дневник"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев