Община Сливен

47 ученици участват в конкурса за есе „160 години Болградската гимназия - извор на родолюбие

.........................................................
27.09.2018 / 09:11

Общо 47 ученици от страната и от Болград, Украйна са изпратили свои творби за участие в конкурса за есе на тема "160 години Болградската гимназия - извор на родолюбие". Това съобщиха от областната администрация в Сливен.

Целта на конкурса е да се оцени ролята на Болградската гимназия в историята на България, да се потърси нейният принос за националното самосъзнание в съвременността. Авторите,ученици от 5 до 12 клас, са разделени в четири възрастови групи. Класираните на първо и второ място ще получат като награда екскурзия до Болград, а всички участници ще получат грамоти, книги, а есетата им ще бъдат публикувани в юбилеен сборник.

Жури със специалното участие на историка проф. Пламен Павлов ще оцени творбите.

Конкурсът, посветен на 160-годишнината на Болградската гимназия "Георги Сава Раковски", бе обявен от Областна администрация - Сливен. Той е подкрепен от Министерството на образованието и науката, регионалните управления на образованието и четирите общини от Сливенска област.

Болградската гимназия в Одеска област, Украйна, е основана през 1858 г. с указ на княз Никола Богориди. Тя е първото средно българско училище и тази година чества своя 160-годишен юбилей.

В Сливенска област се проведе и благотворителна кампания за набиране на средства за оборудване и ремонт на гимназията.

 

Източник: "Канал 6"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев