Община Сливен

На 22 септември България празнува 110 години независимост

-------
22.09.2018 / 09:05

На 22 септември България празнува 110 години независимост. На този ден през 1908 г. княз Фердинанд прокламира, че страната ни вече не е васално княжество на Османската империя. Той приема титлата цар в църквата „Свети 40 мъченици” във Велико Търново. Политическата и финансова зависимост, наложени ни от европейските сили чрез Берлинския догодор, са вече в миналото. За да чуе манифеста, целият град се събира под хълма Царевец.

Ключова роля в процеса играе генерал-майор Стефан Паприков - началник на Генералния щаб, на няколко пъти военен и външен министър на България. Като човек с изключително богат военен опит, той представлява страната ни при подписването на договорите след войните от края на 19-и и началото на 20-и век. Като дипломат, твърдо отстоява българската независимост на световната сцена. Благодарение и на него, Независима България придобива Източните железници, което отваря път на икономиката и търговия ни. Българските дипломати пък, започват да участват в взимането на важни международни решения наравно с всички останали.

Година след обявяването на независимостта, търновската общественост започва да чества празника. След 9 септември обаче еуфорията около този ден угасва. Едва 90 години по-късно - през 1998 г., с решение на Народното събрание, празникът е обявен за официален.

И днес в цялата страна ще има официални чествания и тържества.

В Сливен на площад „Хаджи Димитър“ ще се проведе ритуал-поклонение по повод 110 години от обявяването на Независимостта на България.

Събитието ще се състои от 11 часа, пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Там ще се извърши и ритуал по полагане на венци и цветя.

Програмата ще продължи с празничен концерт на Ансамбъл за народни песни и танци – Сливен.

Организатори са Община Сливен и Център за подготовка на специалисти.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев