Община Сливен

Три обучения на библиотекари от Сливенска област бяха проведени в РБ "Сава Доброплодни"

----
21.09.2018 / 11:30

В компютърния обучителен център на РБ ”Сава Доброплодни” – Сливен, изграден по програма „Глобални библиотеки – България”, бяха проведени три обучения на библиотекари от Сливенска област по направленията „Информационни и комуникационни технологии - надграждащо” и „Добавяне на електронно съдържание. Уикипедия“.

Обученията са организирани в изпълнение на договор на Фондация „Глобални библиотеки - България“ /ФГББ/ с Министерството на културата по проект „Развитие капацитета на обучителните центрове изградени по програма „Глобални библиотеки - България“.

В проведените 3 курса са обучени 30 библиотекари от областта - представители на целевите библиотеки от програмата. Обученията се провеждат от висококвалифицирани специалисти по методика, учебен план и помагала специално разработени за избраните теми.

В курсовете за надграждащо обучение по „Информационни и комуникационни технологии”, с преподавател гл. ас. д-р Д.Василев /ТУ - София, ИПФ-Сливен/, библиотекарите бяха обучени за работа с дигитални облачни инструменти за съхраняване на файлове, обработка на документи и презентации в облака, създаване на дигитални облачни библиотечни колекции.

В курса „Добавяне на електронно съдържание Уикипедия“, с преподавател доц. д-р Вася Атанасова /БАН/, участниците се запознаха с технологията за публикуване на статии в Уикипедия, отразяване на информация в социалните мрежи, писане на материали за блогове, проверяване на т. нар. „фалшиви новини“ и др. Проведени бяха практически занимания за усвояване на нови медийни практики, които библиотекарите да приложат в работата си.

 

С организираните обучения Фондация „Глобални библиотеки-България” подкрепя дейността на обучителните центрове изградени по програма „Глобални библиотеки-България“ за постигане на устойчивост в две посоки – системни обучения за библиотечни специалисти за придобиване на по-задълбочени знания и практически умения по различни направления от библиотечната и информационна дейност и от друга – за налагането на обучителните центрове като място за неформални обучения на гражданите, чрез изграждането на партньорства с други сродни организации и институции.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев