Община Сливен

Над 1 000 земеделски стопани от Сливенска област могат да избегнат санкции, ако подадат в НАП коригиращи декларации до 1 октомври

----
21.09.2018 / 09:00

Кметовете на общини и кметските наместници да насърчат подаването от страна на земеделските производители от Сливенска област, които са допуснали неточности в декларирането на доходите си, коригиращи декларации в НАП. Крайният срок е първи октомври. Офисът на приходната агенция в Сливен е в готовност да направи на земеделските стопани разяснения по декларирането. Целта е да се избегне налагането на санкции. Това обясниха от офиса на НАП Сливен в проведени разговори и изпратени писма до представители на местната власт от областта, до Областната дирекция по земеделие и общинските служби по земеделие.

Национална агенция за приходите започна информационна кампания към всички земеделски производители, които са допуснали неточности в данъчните си документи. Според закона те имат право да подадат коригираща декларация за доходите до 1 октомври 2018 г. Освен с писма по електронната поща, гражданите се уведомяват и по телефона, офисите на НАП също имат готовност да предоставят информация. Консултация по въпроса може да се получи и на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700.

 

Заедно с уведомленията за корекции, земеделците получават и специална брошура, която подробно обяснява данъчните и осигурителните им ангажименти към бюджета.

 

На територията на Сливенска област с най-сериозни отклонения при декларирането са общините Сливен и Котел.

 

За над 1 млн. лева субсидии в региона изобщо не са подадени декларации, а за други 3,7 млн. лева са открити неточности при декларирането като посочените суми са по-малки от реално изплатените от Държавен фонд „Земеделие“. Освен физически лица – земеделски производители, от НАП Сливен са установили недеклариране и от страна на 6 юридически лица.

В национален мащаб 50 000 регистрирани земеделски производители са получили субсидии в общ размер 120 млн. лв. през 2017 г., но не са декларирали тези свои доходи пред приходното ведомство.

НАП обменя данни с много институции и в резултат от това разполага с информация за доходи, които подлежат на облагане, уточняват от приходното ведомство.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев