Община Сливен

Галя Захариева: Успешните хора в практиката трябва да имат своето място във висшите училища като преподаватели

-------
20.09.2018 / 11:07

Галя Захариева, народен представител от ПГ на ГЕРБ, зам.-председател на Комисията по образованието и науката и по въпросите на децата, младежта и спорта , в разговор с Клара Маринова в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:

 

Връщането на децата в училище.

 

„Тази седмица станахме свидетели на едно много важно Национално съвещание във връзка с обхващането на децата за задължително образование и посещение в училище, на което присъства и премиера Борисов и който каза: „ Много важно е децата да ходят на училище, много важно е да се влагат пари в образованието, защото те увеличават БВП и се връщат с нова стойност след това в обществото". Всичко това подлежи на коментар, а сега да чуем и Вашият.", попита водещата Клара Маринова. Галя Захариева отвърна, че тази среща е била изключително важна, за да се засвидетелства трудът на всички министерства, които са имали отношение по рамката на механизма, защото без активната работа на всеки един учител, социален работник или служител на МВР е нямало как да се случи всичко това. „Повече от 22 000 деца са прибрани през миналата година, но за съжаление има 2000 деца , които са повторно отпаднали. Но акцентът трябва да бъде в друга посока. Все пак имаме 21 774 върнати и задържани деца в училище, което наистина е за похвала. От тук натам, предстои много работа освен, че механизмът ще трябва да продължи своята дейност и предполагам, че всички заинтересовани страни са готови да продължат и в следващата уучебна година своята работа, тъй като няма как да кажем, че на 100 % сме овладяли всички отпаднали деца.", каза още Захариева. Тя продължи с коментар, че всички действия, които държавата предприема са изключително важни, тъй като това е важно освен за децата, но и за държавата. Тя каза още, че са направени анализи какви деца ще бъдат обхванати и през следващата учебна година. „Намерени са и причините за отпадане на децата в училищна възраст. Най-честата причина е заминаване на семействата на децата в чужбина. За съжаление има и случаи, в които семействата просто променят адреса на местоживеене.", добави още Галя Захариева. Тя продължи с това, че за съжаление има и неглижиране на образованието от страна на родителите. Захариева коментира също, че дейността на екипите, които се занимават с това ще се насочат приоритетно върху повторно отпадналите деца и съответно ще се търсят, ако има многотакива. Тя каза още, че ще се подобри електронният обмен между институциите и цялата информация ще бъде в обща информационна система, в която ще бъдат включени 28-те регионални управления на образованието - над 2300 хиляди училища в над 200 общини.

 

„Има ли изследване от кой етнос напускат деца най-често?", попита Клара Маринова. Галя Захариева отвърна, че за тях е важно всички деца живеещи на територията на страната да бъдат обхванати, а водещата Клара Маринова безпорно се съгласи. Захариева продължи с това, че всички и най- вече родителите трябва да бъдат отговорни към това, което държавата прави за децата. „Ние не акцентираме на етнически принцип, а да намерим всяко едно дете и да видим причините, за които то не е в училище. Изготвена е и Национална програма за всяко дете за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане на учениците в училищата и детските градини, което е на стойност около 400 000 лева.", каза още Захариева. Тя допълни, че това е разделено на два модула - екипи за обхват и модул наречен „Добри практики за взаимодействие на образователните институции с родителите", като и за двата модула има заделени средства. Галя Захариева допълни, че в столицата е много по-трудно да се установи къде са децата и защо не присъстват в училище, оъколкото в малките населени места, тъй като там е по-малък обхвата, като район. По повод децата, които са последвали родителите си в друга страна, народният представител коментира, че в ЕС е приет член, по който държавите членки може да си сътрудничат в обмен на информация за децата, които са последвали своите родители в други държави от ЕС и по този начин да се вземе решение, ако има проблем и да се следи тяхното развитие и образование дори и извън собствената си страна.

 

Ремонтите на училищните сгради и подготовката за новата учебна година.

 

„ Много важно е да знаем, как вървят ремонтите на училищните сгради и подготовката на новата учебна година, в това число и издаването на учебниците. Имате ли представа Вие на какъв етап са тези дейности, защото на мен ми омръзнало да говорим за това само на 1-ви и 15-ти септември?", попита водещата Клара Маринова. Галя Захариева отвърна, че ремонтните дейности е практика да се извършват през летните месеци, но е и много важно контрола върху тях да се наблюдава умело от директорите на дадените училища. „Нямам информация за очакване на проблем в тази насока, поне в комисията няма такива сигнали", това заяви още по темата Захариева. Тя продължи с темата за учебниците, като каза, че темата е на етап одобрение от учителите, защото освен одобрение от МО и Комисията по образование трябва и одобрение от учителите. „Засега нямаме индикация, че може да се забавят някои учебници. Надяваме се да няма такива проблеми.", коментира още тя.

 

„Други проблеми с които се занимавате в комисията?", попита Клара Маринова. Галя Захариева спомена, че вчера на заседание са разгледали една промяна за висшето образование и предстоят от есента няколко промени в Закона за висшето образование. Г-жа Захариева каза, че по време на кръгла маса заедно с ректорите на Висшите учебни заведения са обсъдили действия за промяна в този закон, а това включва по-активно участие на бизнеса, на работодателите, както и промяна на посоката на управление на висшите училища. „Ние решихме в резултат на тази кръгла маса, че бизнесът и работодателите, както и успешните хора в практиката, трябва да имат своето място във висшето училище. С колегите от ГЕРБ и Обединени патриоти направихме една промяна в закона, която дава възможност по желание на висшето училище да бъдат привлечени за преподавателска дейност изявени специалисти от практиката.", така завърши Галя Захариева разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2" на 19 юли 2018 г.

 

Можете да чуете цялото интервю ТУК: http://archive.radiok2.bg/2018/07.2018/Klara%2019.07.18/Galia%20Zaharieva%2019.07.18.MP3

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев