Община Сливен

Днес в галерия "Май" ще бъде открита изложбата на Румен Спасов "Отвъдни посоки - Мит и настояще"

.........................................................
19.09.2018 / 09:51

Изложба живопис на Румен Спасов "Отвъдни посоки - Мит и настояще" се открива в галерия "Май" в Сливен на 19 септември от 18.00 часа.

Отвъдни посоки...Мит и настояще.

Античните митове са неизчерпаем извор за поучение и вдъхновение. Такъв е и митът за Икар. Една красива метафора за вечният стремеж на човека да полети, да се издигне над ежедневието с неговата монотонност и безброй малки и безсмислени подробности които го изграждат. Но, тук се срещаме и с хюбриса, което е и главната поука в този мит. Когато човек полети и издигне съзнанието си, е много трудно да се предпази от надменността и духовната арогантност. Егото започва да играе лоша шега на самото себе си. Илюзията, че вижда по – ясно, че разбира естеството на нещата в тяхната същност и прозира абсолюта, водят до загуба на връзка с реалността. Това е и което се е случило с Икар и се е стигнало до неговото падение и гибел. Пренебрегвайки съвета на баща си, да не лети твърде близо до слънцето, той се опиянил от свободата на полета и се почувствал богоравен, което неизменно води до наказанието на боговете. Восъкът с който са прилепени перата на крилете му се стопява и той пада в морето.

В нашето съвремие народът вече не създава собствени фолклорни митове. Новите митове се предоставят наготово от пропагандата на властващите елити, наднационалните корпорации, развлекателната индустрия и медиите. Но в тези митове липсва осмислянето, мъдростта и поуката. Издигат се в култ аморалността, грубата сила, арогантността, материалността, хитростта и ненаситността – качества които характеризират съвременните митологични герои като образец за подражание. Изглежда цивилизацията е стигнала до момента в който обществата вече нямат нужда от морализиращи митове. Вече се чувстваме богоравни. Но, дали няма да бъдем наказани за нашата самозабрава?

 

Срещи с автора: всеки ден по време на изложбата от 17 до 18 часа.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев