Община Сливен

Отложиха гласуването на трите министерски оставки

----
13.09.2018 / 13:58

Парламентът няма да гласува промените в състава на правителството днес. Това стана известно от думите на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева в началото на пленарното заседание в четвъртък. Тя обясни, че в деловодството на парламента не е постъпил указ на президента за освобождаване на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР. Поради това Маринов не може да бъде избран за министър на вътрешните работи.

 

Гласуването на оставките на министрите Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски и назначаването на техни наследници на поста трябваше да бъде точка втора от дневния ред на парламента. Заради не постъпилия указ депутатите я отложиха. Ако указът на президента постъпи в парламента, точката ще бъде включена отново в дневния ред, уточни Караянчева. Депутатите продължават работа с разглеждане на върнатите от президента промени в Административнопроцесуалния кодекс.

 

В президентската администрация е постъпило решение на Министерски съвет, което предлага на президента да издаде указ за прекратяване на правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи главен комисар Младен Маринов. Когато президентът се върне от пътуването си до Латвия, това решение ще бъде разгледано, съобщи прессекретариатът на държавния глава, цитиран от Агенция „Фокус". Президентът е в Латвия, за да участва в срещата на президентите от групата „Арайолуш“, която ще се проведе днес и утре в столицата страната - Рига.

 

Борисов обяви кои трима предлага за нови министри (ОБЗОР)

 

По искане на министър-председателя в последния ден на август оставки подадоха министърът на регионалното развитие Николай Нанков, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и министърът на транспорта Ивайло Московски. На брифинг след това Радев и Нанков изтъкнаха, че с този акт поемат политическа отговорност за трагедията край Своге на 25 август, когато при автобусна катастрофа загинаха 17 души.

 

След заседание на Коалиционния съвет в първия ден на тази седмица премиерът Бойко Борисов обяви решението на управляващите тримата подали оставки министри да бъдат освободени. Министър-председателят представи в понеделник и своите предложения за нови министри на местата на подалите оставка. Борисов номинира настоящия главен секретар на МВР Младен Маринов за министър на ведомството. За министър на транспорта е предложен заместник-министърът на икономиката Александър Манолев. За бъдещ регионален министър пък премиерът предложи настоящия депутат от ГЕРБ Петя Аврамова.

 

Тъй като главният секретар на вътрешното министерство се назначава и освобождава с указ на държавния глава, вчера Министерският съвет прие решение, с което предлага на президента на България да издаде указ за прекратяване на правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи главен комисар Младен Маринов, и за освобождаването му от длъжност.

 

В президентската администрация е постъпило решение на Министерски съвет, което предлага на президента да издаде указ за прекратяване на правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи главен комисар Младен Маринов. Когато президентът се върне от пътуването си до Латвия, където участва във формата „Арайолуш“, това решение ще бъде разгледано, съобщи прессекретариатът на държавния глава, цитиран от Агенция „Фокус". Президентът Румен Радев замина за латвийската столица Рига за срещата на държавните глави от групата „Арайолуш“, която ще се проведе днес и утре в града.

 

Източник: Дарик

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев