Община Сливен

На 5 септември Православната църква почита Св. пророк Захария и праведната Елисавета

-----
05.09.2018 / 08:55

На 5 септември Православната църква почита Св. пророк Захария и праведната Елисавета, родители на св. Йоан Кръстител.

Според преданието, Захарий е бил син на свещеник Варахия, а Елисавета – сестра на Анна, майка на Дева Мария.

Св. Елисавета и Св. Захарий, живели по времето на цар Ирод. Св. Захарий бил свещеник от Хеврон. Семейството нямало деца до дълбока старост. Един ден, тъкмо когато св. Захарий влизал в Йерусалимския храм, се явил Архангел Гавриил и му известил, че жена му ще му роди син, който трябва да бъде наречен Йоан. Св. Захарий не повярвал на видяното и чутото и за това Гавриил му отнел гласа, до момента, в който се сбъдне предреченото.

Много скоро след това св. Елисавета заченала.

Захарий е измъчван и убит в храма от войници, защото не казал къде е синът му – детето Йоан, за да го погубят по наредбата за избиване на Витлеемските младенци. Закриляна от Господ, св. Елисавета заедно със сина си живеела в разтворилата се планина.

По Божие повеление за тях там се устроила пещера, избликнал извор с вода, а над пещерата израсла финикова палма, отрупана с обилен плод. Когато майката и детето й искали да ядат, дървото се наклонявало, давайки им плодовете си за храна, а след това отново се изправяло.

Четиридесет дни след убийството на Захария, Света Елисавета, майката на Предтечата, предала Богу дух. Свети Йоан бил хранен от ангел и пазен в пустинята до деня на явяването си в Израел.

Имен ден празнуват: Захари, Захария, Захарина, Зара, Елисавета.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев