Община Сливен

Отмениха позорното решение да се открие паметник на Пенчо Кубадински

-----
04.09.2018 / 15:32

Общинският съвет в Лозница отмени скандалното си решение от май миналата година, в града да бъде издигнат паметник на комунистическия велможа и един от основните виновници за Възродителния процес Пенчо Кубадински. Това потвърдиха пред Faktor.bg от общинската администрация, както и областният управител на Разград Гюнай Хюсмен.

Монументът трябваше да бъде открит на 6 септември, но новината за издигането му предизвика гражданско недоволство и провокира специална декларация на група интелектуалци до президента, премиера и областният управител на Разград, да спрат откриването на позорния паметник. Преди дни и ръководството на областния съвет на ДПС в Разград излезе с декларация, с която призоваха съпартийците си от Лозница да отменят позорното решение.

Притиснати от гражданската нетърпимост общинските съветници в Лозница са преразгледали решението си и позовавайки се на Закона за обявяването на комунистическият режим в България за престъпен, са спрели откриването на паметника. Парадоксът е, че въпросният закон е действал и през миналата година, когато е прието решението.

Това е официалната версия. Източници на Faktor.bg обаче твърдят, че до новото решение се е стигнало след санкция от Боянските сараи. Ще има и наказани. В Лозница от началото на прехода управлява ДПС. През 1992 г. те избраха Пенчо Кубадински за почетен гражданин, но след реакция на Доган отмениха решението си.

"Приветствам, че здравият разум надделя сред общинските съветници в Лозница. Отмениха едно позорно решение - това е по-малкото зло, но голямото зло, че тръгнаха да издигат паметник на Кубадински остава в историята", коментира пред Faktor.bg областният управител Гюнай Хюсмен, който беше сред първите, реагирали остро на реабилитирането на комунистическия деец.

 

Източник: Фактор

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев