Община Сливен

В ЮАР задържаха един от убийците на сливенския студент Стоян Балтов

-----------------
17.08.2018 / 18:56

Днес в Република Южна Африка (ЮАР) е задържан Вили Георгиев, български гражданин, признат за виновен в умишлено умъртвяване на студента Стоян Балтов през 2008 г. в дискотека "Амнезия" в Студентски град, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

 

Георгиев е осъден на 18 г. затвор при първоначален строг режим от Софийския апелативен съд. Присъдата му е потвърдена от Върховния касационен съд, но наказанието не беше приведено в изпълнение, тъй като Георгиев не беше намерен. В хода на издирвателните действия беше установено, че местонахождението му е в ЮАР.

 

През 2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил молба за екстрадиция до министъра на правосъдието на ЮАР. Така Вили Георгиев е задържан и на 20 август предстои разглеждане на делото от съда в Порт Елизабет. След приключване на производството министърът на правосъдието на ЮАР следва да издаде заповед за екстрадиция и връщането на Георгиев в България.

 

Все още в неизвестност е един от осъдените за убийството на Балтов - Светлозар Стоилов. Третият осъден - Александър Данаилов, е вече в затвора.

 

Случат е от декември 2008 г., когато студентът Стоян Балтов беше пребит до смърт. Той и негови приятели излизали от новооткритата тогава дискотека "Амнезия", но на метри от заведението били застигнати от 7-8 момчета. След спречкване и няколко обидни думи започнал бой, в който на Стоян Балтов са нанесени смъртоносни ритници в главата и шията, както и удари с тъпи и твърди предмети. Част от фаталните удари с ритници са нанесени в главата, след като младежът вече е бил в безсъзнание, а по-късно починал.

 

Делото за убийството му продължи повече от три години на първа инстанция, след като през юли 2009г . съдия Петя Крънчева върна внесения от прокуратурата обвинителен акт заради "сериозна непоследователност в тезата". Една година по-късно, на 30 април 2010 г. беше даден ход на делото за първи път. А първата присъда беше произнесена беше произнесена през лятото на 2013 година.

 

През 2016 г. родителите на Балтов осъдиха Софийския градски съд и прокуратурата. Институциите трябва да платят по 50 хил. лв. обезщетение на двамата родители за претърпени неимуществени вреди от това, че наказателното дело за убийството на сина им не е приключило в разумен срок. /Дневник/

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев