Община Сливен

Какво да правят 200 000 излъгани шофьори след фалита на Олимпик?

-----
16.08.2018 / 16:05

Клиентите на застрахователна компания "Олимпик" ще трябва да сключат нови застраховки до петък. След петък 200 000 българи, застраховани в компанията остават без задължителната застраховка "Гражданска отговорност" за автомобилите си, заради фалит. Това не е обичайната процедура, тъй като първо се прекратява стара полица, а след това се сключва нова застраховка. Това каза председателят на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) Светла Несторова в ефира на bTV.

„ЗК „Олимпик“ е кипърска компания и не е член на Асоциацията. Дейността й се развива основно у нас. Специализирана е в автомобилното застраховане“, разясни тя „Нямам преки наблюдения дали в случая не е имало неизплащане на застрахователни обезщетения. Не знам дали можем да говорим за умишлен фалит. Професионалната ми оценка е че са се предлагали нереално ниски цени на пазара. Премиите по Гражданата отговорност са недостатъчни“, подчерта Несторова.

По думите й кипърският гаранционен фонд трябва да плати обезщетения на засегнатите. Българския гаранционен фонд би следвало да плати, ако става въпрос за фалирала компания, регистрирана у нас.

Клиентите, които ще загубят своите застраховки, могат да си търсят обезщетения, но дали активите на компанията са достатъчни, за да покрият тези разходи?

Тя коментира и информацията, че Гражданска отговорност може да скочи до 400-500 лева. „Пазарът на Гражданската отговорност е безкрайно регулиран. На практика пазарът няма конкуренция и не се влияе, и работи на загуба. Индустрията не може да финансира по този начин пътнотранспортните произшествия повече. Недостатъчността на премията е очевидна. Със сигурност ще има още един скок на цената на Гражданската отговорност. Премията трябва да нарасне 2 пъти или 100%, за да изпълни условията на ВКС“, подчерта председателят на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи.

След като Върховният касационен съд разшири обхвата на близките, които могат да искат обезщетение след катастрофи, ще се наложи ново двойно поскъпване на полиците.

 

Източник: Блиц

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев