Община Сливен

Опасност от пожари: РДПБЗН-Сливен припомня основните мерките за пожарна безопасност

-----
16.08.2018 / 14:14

С повишаването на дневните температури значително се увеличава и рискът от възникване и бързо разпространение на пожари в природата. За да не се допускат сериозни инциденти и за да бъде опазена селскостопанската реколта, гората и имуществото ни, е важно да бъдат спазвани правилата за пожарна безопасност.

Горските и полски пожари нанасят сериозни щети на околната среда. Те се разпространяват бързо на големи площи в пресечени местности и труднодостъпни за пожарната техника места. Сухото време, изсъхналата растителност и вятърът са фактори, които бързо усложняват пожарната обстановка. Пожарната статистика показва, че едва в 2 % от случаите пожарите в горските територии се причиняват от природни явления, а в останалите 98 на сто - причина за огнените бедствия е човешката небрежност.

От РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ –Сливен припомнят основните правила за пожарна безопасност през летния сезон:

Повишена опасност от пожар крие небрежното пушене.

Хвърлянето на незагасени цигари може да е пагубно за значителна част от горските територии.

Не изхвърляйте незагасени цигари от автомобилите, с които преминавате покрай или през полски и горски територии.

Не палете огън в горите, освен на специално обозначени и устроени места.

Преди да запалите огън, се уверете, че са осигурени количества вода за загасяване на огъня при поява на вятър и при тръгване.

Никога не палете огън при наличие на вятър – той може да разнесе искри и топли частици на големи разстояния.

Изгарянето на растителни остатъци в земеделските земи е забранено- чл. 6, ал. 1, т. 2 от Закона за опазване на земеделските земи забранява “изгарянето на стърнища и други растителни остатъци в земеделските земи”.

Не палете огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата.

Никога не оставайте запаления огън без наблюдение!

Запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горски територии.

Особена бдителност по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да проявяват пастири, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти.

При възникване на пожар незабавно подайте съобщение на единния европейски номер за спешни повиквания 112.

 

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев