Община Сливен

Започна "Приказно лято в Жеравна"

----
02.08.2018 / 15:31

Петдневното лятно приключение за деца "Приказно лято в Жеравна" започна на 1 август. В него участват деца-гости на Жеравна, на възраст между 8 и 13 години от Котел, Варна, Бургас, Сливен и др. Заниманията, които се провеждат в читалището на селото, са организирани от фондация "Обществен дарителски фонд-Сливен", НЧ "Единство-1870" - с.Жеравна, Исторически музей-Жеравна, сдружение "войводите на Сливен".

 

"Приказно лято в Жеравна" запознава децата с прелестите на живописното село като двувековните къщи, музейните забележителности, котленските килими с техните модели и технология на производство, хаджийската премяна и нейната история, Йовковите Старопланински легенди, хайдушкото минало на Жеравна и прочутите хайдути от селото, легендите на Жеравна, уредите за обработване на вълна, начините за багрене на вълна с естествени материали и др. През петте дни на заниманията децата изработват сами торбички от плат и от кожа, божигробски забрадки, покривки с възрожденски щампи и др.

 

В първия ден на "Приказно лято в Жеравна" децата посетиха къщата на Руси чорбаджи, запознаха се с легендата за хубавата Калина и кърджалиите, изработиха торбички от плат с възрожденска щампа, оцветяваха народни носии. Днес посещенията в емблематични за Жеравна къщи продължиха, децата оцветяваха котленски килими, научиха легенди за селото. В края на деня ще има драматизация по разказ от Йовков.

 

Програмата до 5 август предвижда оцветяване на български шевици, хайдушко облекло и сюжети от легенди, украсяване на забрадки и покривки с възрожденски щампи, драматизации по разкази на Йовков, състезания за войводи, игра "Познаваш ли Жеравна?" и много други интересни и забавни занимания.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев