Община Сливен

Над 2300 лв. са необходими на четиричленно семейство за издръжка на месец

-----
02.08.2018 / 14:53

2361 лева са необходими за едно четиричленно домакинство за един месец. Това показват данните на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) за издръжката на живот през юни 2018 г. Става ясно, че в края на второто тримесечие издръжката на живота на едно лице от четиричленно домакинство е в размер от 590 лева. "С нови 36 лева от началото на годината се увеличава общата стойност на издръжката на живота след като през последните две тримесечия са регистрираше последователно нарастване, макар и със слабо изразени темпове", коментират от КНСБ, като посочват, че за да се достигне общата стойност за покриване на необходимите средства за нормална издръжка, следва нетният размер на работната заплата да бъде не по-нисък от 1180 лева. (бруто 1519 лева), при условие че работната заплата е единствен източник на доходи. Синдикатите са сметнали, че основен принос за издръжката имат нехранителните стоки с ръст от 3.9% на годишна база. При хранителните стоки увеличението се задържа на относително по-ниски нива от 2.6%.

3078 лева са необходими за издръжка на четиричленно домакинство, живеещо в София. За едно лице сумата е съответно 769 лева. Средната работна заплата на всеки от двамата родители на домакинство не трябва в такъв случай да бъде по-ниска от 1539 лева. Общите резултати показват, че в София изоставането на средната работна заплата е по-малко от общото за страната и очакванията са за по-бързо сближаване на тези два показателя. Данните на КНСБ показват, че намалява броят на бедните, но се запазват високите им равнища. "Въпреки постигнатите положителни промени в икономиката на страната, не се наблюдава осезаемо нарастване на доходите при нискодоходните групи. Следователно от икономическия подем на страната не са облаготетелствани всички, а това води до задълбочаване на диференциацията и подоходното неравенство между най-бедните и най-богатите", категорични са от Синдиката. За отбелязване е, че намалява делът на домакинствата, които живеят с общ доход на едно лице, под необходимите средства за издръжка на живота, като през наблюдавания период той достига до 75%. Очертава се и ясно изразена тенденция за повишаване на доходите при високодоходните домакинства.

Синдикатът е направил сметки и на брутната и нетната работна заплата на някои от държавите от Западните Балкани към месец март 2018 г., като числата са отразени в евро. Става ясно, че брутната заплата у нас е 566 евро срещу 439 за нетна. В Сърбия например взимат 577 евро брутна и 418 нетна средна работна заплата. В Хърватия брутното възнаграждение възлиза на 1139 евро срещу 841 нетно. В Черна гора работещите на пазара на труда взимат 761 евро брутна и 508 нетно. В Босна и Херцеговина - 691 нетна, 444 брутна. В Македония пък брутното възнаграждение достига 564 евро, а нетното - 384 евро.

Източник: Actualno.com

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев