Община Сливен

Новата визия за България: Слави Трифонов - премиер, Гери-Никол - министър на културата

----
01.08.2018 / 12:37

За пръв път гледах „Междузвездни войни: Нова надежда” още преди да тръгна на училище. Бях изключително впечатлена от момента, в който Оби Уан Кеноуби махна пренебрежително с ръка към имперски войник и му каза: „Трябва да ни пуснеш, не сме тези, които търсиш!” И войникът веднага ги пусна. После учителят Кеноуби обясни на изумения като мен Люк Скайуокър: „Силата действа само на слабите умове!”

Така, благодарение на създателя на космическата сага Джордж Лукас, от рано научих един от най-важните уроци. А именно – че с простия, тъп човек всеки може да прави каквото си иска. Може да го накара да вярва в каквото му е изгодно. Може да го манипулира, да го държи на каишка. Може да му съсипе живота, като в същото време го кара да мисли, че е негов спасител.

То добре, че беше Джордж Лукас да „изнесе” урока от рано, защото в годините след това се убеждавах как всички други искат да замажат и покрият тази истина. Аз лично си я припомних сега, покрай сагата „Гери-Никол и БСП”. Първо разбрахме, че БСП пише нова управленска визия за страната, чрез която иска да възроди духовно и материално татковината.

После разбрахме, че на Бузлуджа социалистите са поканили певицата Гери-Никол, която още преди да навърши 18 години стана толкова популярна с „духовните” си текстове и клипове, че родители искаха спешна намеса на Агенцията за закрила на децата. Дори само с поканата към Гери-Никол от БСП - още преди да са дописали окончателно новата си визия за България, я „визуализираха” категорично... Впрочем, часове след скандала с БСП, младата певица, спечелила си прякора „Дупарата”, стана героиня в нов екшън. Британският вестник „Дейли Мейл” написа, че била арестувана в Париж, защото се кълчела пред паметник на културата. В статията пишеше още, че Гери-Никол била обект на присмех и била считана, така да се каже... не особено интелигентна. Тази новина веднага ни припомни една друга новина – как футболистът Благой Димитров – известен като Благо Джисъза, трябваше да плати глоба в Рим, защото се опитал да „татуира” с инициалите си Колизеума. Чак е странно как от БСП досега не са поканили Благо да порита малко на поляната на Бузлуджа заедно с тях. Впрочем, снимките от превърнатата в сметище поляна след събора на социлистите също доста ясно показват „новата визия” на БСП за страната.

Това, в което няма нищо ново обаче, е фактът че именно такива като Гери-Никол биват канени по партийни форуми, което ги прави още по-полярни. Едва ли сте забравили, че малко преди БСП да покани певицата с прякора „Дупарата”, тя същата завъртя дует заедно с лидера на „Атака” Волен Сидеров на частно парти... Преди Гери-Никол пък БСП канеше по предизборните си кампании Азис, Софи Маринова, Тони Стораро – въпреки, че днес нарича „творчески вандализъм” превръщането на стихове на Вапцаров в чалга песни.

Какъв е ефектът върху младото поколение от текстовете за „яката дупара” на Гери-Никол и такива като нея е ясно. Всички виждаме неграмотни, облечени и намазани с грим като простититутки 10-13 годишни момиченца. Които си снимат „дупарите” във фейсбук и ги показват на мъже на годините на бащите им. Виждаме как малолетни деца са готови на всякакви перверзии за скъп телефон. И виждаме как родителите им идея си нямат какво става с децата им. Защото ако синдромът „Гери-Никол” облъчва децата сега, то родителите на тези деца са били облъчени по същия начин навремето от „Напипай го” на Азис, от „само да те гепна, дънките ще цепна”...

Това е порочният кръг, който постоянно се върти и на който всяко ново правителство постоянно налива гориво. Като почнем от „онези 45 години” преди 10 ноември, в които създаването на непросветен, глупав и покорен народ е било национална доктрина, до днешно време, когато ситуацията е стигнала до там, че правителствата се надпреварват как да ускорят изпростяването на българския народ.

Разбира се, най-лесният начин на днешните управници е просто да следват модела на социалистическите си предшвестници. На най-ключовите постове, свързани с духовното оцеляване на държавата, социалистите са поставяли възможно най-тъпите хора. Тъпи, но пък верни на партията – под формата на доноси в Държавна сигурност. Справка – една планина от неособено кадърни писатели, поети, журналисти, артисти, които са заемали високи постове и до един сега биват осветени с „картончета”... В наше време този модел е модифициран според новите реалности. Иначе казано – появили се някоя огромна простотия, веднага й се дава трибуна. Веднага й се осигурява поле за изява. Веднага й се разчиства пътя така, че да стигне най-лесно и най-бързо до колкото се може по-голяма част от българите. А когато един простак успешно докаже, че е не просто простак, ами уникално голям простак, със способност да превръща в простаци всички, до които простотията му се е докоснала, тогава се появява фаза номер две: някоя - или пък няколко политически партии веднага вземат под крилото си простака. „Случайно” щом се сдуши с някоя партия, простакът автоматично получава неограчино присъствие в „националните” медии. Кръгът се затваря и машината заработва перфектно: доколкото му сили и простотия стигат, простакът създава поколения от нови простаци, които после гласуват за този, които вече държи каишката на простака... Така този, който държи каишката на простака, започва да държи на каишката си и новосъздадените от простака простаци.

Възмутително, удивително и безкрайно притеснително е колко много прости хора вече има в България и как всяка реформа в най-ключовите звена сякаш има за основна цел да размножи простотията! Обидно и гнусно е да се прави прочит на днешните учебници. Едно по едно започнаха да изчезват произведения на класици. Изкривената и очевидно финансирана от определени кръгове представа за „мултикултурализъм” почти да изтрива християнството, историята и смисъла му от учебниците. Така днешните деца знаят на кой християнси празник какво се яде, с какво трябва да се накичат, но идея си нямат за какво всъщност иде реч в чисто духовен план. В същото време някои изключително настоятелно направи така, че децата в България да трябва да учат всичко за мюсюлманските празници, за циганските празници. Разбира се, това дразни толкова много, че в крайна сметка децата не учат нищо. И не знаят нищо. Заради изкривените представи за „етнически мир” от учебните планове едно по едно почнаха да падат произведения, в които се говори за турско робство – дори патриархът на българската литература дядо Вазов не бе пощаден. С огромната вълна русофилия, опитваща се да потопи България през последните години, от учебниците отпадна и истински шедьовър – публицистиката на Христо Ботев. Онази част от творчеството на гениалния ни поет-революционер, в която той директно обвинява Русия, че съсипва славянството.

С разрастването на „обръчите от фирми” в немилост изпадна и романът „Тютюн” на Димитър Димов. Онзи роман, от който почти всички помним фразата: „Над околийския началник стоеше областният, над областния – министърът, над министъра – правителството, а над правителството – мафията. Невидима, всемогъща и безчовечна..” Дали пък този цитат нещо не се хареса на тези, които днес дърпат конците на околийския, областния, министъра, правителството...

Разбира се, кандидати за спасители на народа има бол. Когато слушам заканите на Слави Трифонов да „измете” тоя или оня и да критикува „бездуховното” в България, наистина ми се ще да счупя телевизора. Та не е ли това същият Слави Трифонов, който се счита за един от „бащите на чалгата”?! Не е ли първият телевизионен водещ, който от ефира на предаването си легитимира чалгата? Първият, който започна усърдно да помага с „творчеството” си в създаването на първите поколения облъчени от чалгата простаци? Не е ли това един от първите шоумени, „намазали” най-много от разцвета на чалгата? Ако Слави Трифонов иска да е премиер, то тогава защо Гери-Никол да не стане министър на културата в евентуално ново правителство на БСП?!

Нормално ли е такива като Слави Трифонов днес да се изкарват пълководци на движение срещу това, което сами са създали? Нормално ли е партии, които са били вече на власт – не веднъж и дваж, и са доказали некадърността и корумпираността си, да пишат „нови визии” за възраждане на страната, докато всъщност вървят по път, който откровено я закопава? Не е нормално. Нито това, нито още много други подобни неща. Но в България е реално. Защото Силата действа на слабите умове... А у нас явно такива има като за цяла Галактика.

 

Бисерка Борисова

faktor.bg

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев