Община Сливен

На 2 август Котел е следващата спирка на „Пътуващо лятно кино с БНТ1“

.........................................................
01.08.2018 / 09:34

Националната кампания за възстановяване на летните кина в България - „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ – гостува в Котел. На 2 август (четвъртък) от 21:00 часа на Лятната естрада в града ще бъде представен филмът „Врагове“ на режисьора и сценарист Светослав Овчаров. По време на прожекцията ще бъдат показани и два късометражни филма, а от 18:30 ч. на разположение на най-малките зрители ще бъде Пътуващата детска библиотека на БНТ, съпътстваща кампанията.

Историческият филм „Врагове“ е посветен на 105-тата годишнина от Балканската война и е базирана на действителен случай от пролетта на 1913 г. Филмовият разказ е за група от 7 български войници и офицери, решени да взривят турски крайцер. Турските войници, с които се сблъскват по пътя си, от врагове се превръщат в техни съюзници.

Оператор на продукцията е един от най-добрите майстори на кинообрази в България - Рали Ралчев, сценографията е дело на Георги Тодоров, а художник на костюмите е Елена Стоянова. В ролите са: Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Христо Ушев, Стефан Мавродиев, Леарт Докле, Димитър Овчаров и други.

Премиерата на „Враговеׅ“ се състоя по време на 21-вото издание на София Филм Фест миналата година. Mеждународното представяне на филма бe в рамките на елитния филмов фестивал в Кайро. Следват представяния в официалните селекции на други големи кинофоруми в Япония, Полша и България.

Черно-бялата лента на Светослав Овчаров, съпродуцирана от БНТ, е носител на редица отличия: „Златна роза“ (2017 г.) - специалната награда на община Варна; „Сребриста чайка“ (2017 г.) – голямата награда на София филм фест на брега – Бургас; голямата награда за игрално кино на Международния филмов фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна (2017 г.); „Златна сабя“ – голямата награда на 8-ия международен филмов фестивал на исторически и военни филми във Варшава, Полша (2017 г.).

Освен „Врагове“ по време на прожекцията в Котел ще бъдат представени и две късометражни продукции: „Сладко и солено“ (продуцент „No Blink“) на режисьора Поли Генчева, също с участието на актьора Асен Блатечки, и филмът „Оона“ на режисьора Зайда Бергрот, продуциран от общоеропейската кампания на Европейския съюз „EU&ME“.

Следващата прожекция от програмата на седмия сезон на „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ ще бъде в Стражица. На 4 август (събота) от 21:00 ч. на лятното кино в града ще бъде представена комедията в две части – „Резерват за розови пеликани“ и „Легенда за белия глиган“ на режисьора Иван Джамбазов.

Тазгодишното турне на кампанията включва безплатни прожекции в общо 24 населени места в страната. Специално за зрителите на БНТ атмосферата от гостуванията на пътуващото кино ще отразяват журналистите Анна Ангелова, Елица Кънчева и Драгомир Драганов. Репортажите ще бъдат излъчвани в специален модул от 12:30 ч. в делничните дни, веднага след обедната информационна емисия „По света и у нас“ по БНТ1.

 

Повече за проекта „Пътуващо лятно кино с БНТ1“

 

От началото на проекта през 2012 г. „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ достигна и до най-малките селища в страната, където кино няма от десетилетия. През изминалите шест години повече от 100 000 души гледаха 168 безплатни прожекции. 57 български заглавия от игралното, документалното, късометражното и анимационно кино срещнаха нови почитатели. Кинотеатрите в Карлово, Елена, Бяла, Генерал Тошево, Кърджали, Велико Търново, Силистра, Криводол, Поморие, Перник, Ямбол, Плевен, Варна, Шумен, Българово и в селата Черни Осъм (Троянско) и Орешак (Троянско) вече са възстановени.

Кампанията на БНТ е носител на престижните награди Eventex Awards България и Eventex Awards International, както и на „Златно сърце“.

Подробна информация за градовете и филмовите прожекции можете да следите на сайта на БНТ или във Facebook - https://www.facebook.com/LiatnokinoBNT/.

 

Проектът се осъществява с подкрепата на: ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА, ВОЛТАРЕН, СТОЛИЧНА ОБЩИНА, Издателска къща „ХЕЛИКОН“, NO BLINK, EU&ME

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев