Община Сливен

Над 3300 заявления за отпускане на целеви помощи за отопление са подадени от 1 до 25 юли в област Сливен

-----
31.07.2018 / 13:51

Над 3300 заявления за отпускане на целеви помощи за отопление са подадени от 1 до 25 юли в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица, съобщиха от Регионална дирекция "Социално подпомагане" в Сливен. Срокът за подаване на заявления е до края на месец октомври.

 

Тази година размерът на помощта е 374, 15 лв., през миналия отоплителен сезон тя бе 365,10 лв.

 

Документите за целевата помощ се подават по настоящ адрес на лицата/семействата. Размерът на целевата помощ се определя със заповед на Министъра на труда и социалната политика.

 

През тази година с изменения и допълнения на Наредба №РД-07-5 от 16.05.2008г. на МТСП е променен коригиращия коефициент, с който се намалява размера на пенсиите, определени след 01.07.2008 г. За предстоящия отоплителен сезон коригиращият коефициент е 1,384. По този начин увеличението на пенсиите от 1 юли 2018 г. няма да се отрази на правото на достъп до този вид помощ.

 

Целевата помощ за отопление се отпуска за период от пет месеца. В заявлението-декларация задължително се заявява видът на ползваното отопление – топлоенергия, електроенергия, твърдо гориво или природен газ.

 

При отопление с електроенергия към заявлението-декларация се представя за справка актуален клиентски/абонатен номер.

 

При отопление с топлоенергия, електроенергия и природен газ целевата помощ се предоставя в пари на правоимащото лице или семейство.

 

При отопление с твърдо гориво помощта може да бъде предоставена както в пари, така и в натура при изрично изразено в заявлението-декларация желание от страна на лицето или семейството.

 

Право на помощта имат лица и семейства, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца преди месеца на подаване на заявлението-декларация е по-нисък или равен от диференциран минимален доход за отопление в съответната целева група и отговарят на условията на чл.10 и чл.11 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев