Община Сливен

РЗИ-Сливен със съвети за борба с комарите. Към момента няма регистрирани заразни заболявания, които се пренасят от насекомите!

----
24.07.2018 / 12:51

Борбата с комари е комплексна и включва използването на локални средства за отблъскване и дезинсекционни препарати за саниране на терена и намаляване на популацията.

 

Комарите са малки кръвосмучещи насекоми, които се размножават до воден източник, и се развиват в застояла вода и места с висока влажност и топлина.

 

Как да се борим с комарите у дома?

 

Създайте неблагоприятни условия на живот на комарите за да се ограничи възникването на нова популация.

 

Дренирайте или засипете с пръст ненужните малки водни източници в двора.

Премахнете всички възможни източници на застояла вода. Отстранете легени, детски играчки и съдове, в които може да се събере и застои дъждовна вода. Сменяйте всеки ден водата на птици, домашни и селскостопански животни.

Проверявайте водопроводи и системи за напояване за добро оттичане на водите.

Ако имате басейн, поддържайте го с почистване и хлориране дори ако не го ползвате в момента.

След дъжд, инспектирайте външните терени обстойно. Проверете дали някъде не се задържат локви за повече от ден. Ако това се случи, засипете ги с пръст.

Проверявайте редовно за остатъци от вода външни саксии, керамика, консервени кутии, гуми, улуци и други задържащи вода вещи. Изсипвайте редовно водата от чинийките под саксиите.

Окосете всички високи треви, премахнете струпване на шума, опадали листа, високи бурени, храсти и ниски клони на дървета. Поддържайте външните терени спретнати и лесни за често третиране.

Какви средства за отблъскване на комари са ефективни?

 

Защитете вътрешните помещения, като поставите мрежи за комари на прозорците и вратите. Мрежите трябва да прилепват плътно към рамките.

Обличайте дрехи с дълги ръкави и дълги крачоли в светли цветове.

Димни спирали, таблети и други репеленти за помещения и външни терени пропъждат временно по-малките популации и могат да се ползват успешно на открито и закрито. Тези методи не се препоръчват при наличие на алергия към активните съставки.

Репелентите срещу комари са добър метод за отблъскване на насекомите. Ползвайте ги строго според указанията, описани на опаковките.

Може да решите да ползвате услугите на специалист, за да извърши професионална обработка на терена с подходящи препарати за дезинсекция.

Информация за регистрираните физически и юридически лица, които извършват дезинфекции, дезинсекции и дератизации (ДДД-дейности), можете да намерите на уеб страницата на Министерство на здравеопазването.

 

РЗИ-Сливен проследява ежегодно биотопите на комари на територията на областта.

 

Към момента в страната няма регистрирани заразни заболявания, които се пренасят с комари.

 

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев