Община Сливен

Празникът "Златна праскова" ще проведе за 17-ти път в село Гавраилово

----
24.07.2018 / 12:24

Празникът "Златна праскова" ще проведе за 17-ти път в село Гавраилово. Събитието започва от днес с изложба на Димитър Рачев. Официалното откриване е от 10 ч. на 26 юли /четвъртък/ пред Читалище "Слънце". В програмата са включени семинар за производители, Кръгла маса: Състояние и тенденции при производството на праскови" с участието на водещи специалисти от Института по овощарство - Пловдив, Лекция: "Възможности и подпомагане на малки стопанства по ПРСР 2014 - 2020 г., в т.ч. за подготовка на проектни предложения по подмярка 4.1.2 "Инвестиции в земеделските стопанства по тематична подпрограма за развитие на малки стопанства по ПРСР 2014 - 2020 г. с лектор д-р Димитър Ванев,НССЗ, Дискусия и представяне на препарати за растителна защита, посещение на линия за заготовка на праскови за износ "Българска праскова" и демонстрация на селскостопанска техника, прикачен инвентар и капкова система за напояване.

Празникът "Златна праскова", проведен за първи път през 2002 година се превърна в емблематичен за селото. Всяка година в края на месец юли се събират на територията на Гавраилово производители на праскови от цялата страна, дошли да научат най-новите технологии в отглеждането на тази златна култура. Провежда се семинар с лектори-специалисти от научни институти. Паралелно със семинара, на площада пред читалището се провеждат разнообразни културни прояви. Засилено в тях е детското участие – бъдещето на този красив земен рай.

Жители и гости на Гавраилово имат възможност да разгледат изложба на сортове праскови, на рисунки и фотоснимки, свързани с темата на празника, да присъстват на демонстрация на нова техника, да посетят най-добре обработени градини в землището на селото и да опитат току-що приготвеното вкусно сладко от праскови. Да поиграят кръшни български хора, с които завършва празничният ден.

Празникът, който обединява съзидателния труд, фолклорното наследство и веселието, се утвърди през годините като ползотворен и желан и допринесе за истинското възраждане на Долината на прасковите – онова, към което хората от тази долина се стремят, следвайки целите на Европейския съюз.

Организатори са Община Сливен, Министерство на земеделието и храните, кметството и читалището в село Гавраилово, Институтът по овощарство - гр. Пловдив, Организацията на производителите на праскови „Българска праскова", Националната служба за съвети в земеделието.

Празникът „Златна праскова" се провежда под патронажа на Министъра на земеделието и храните.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев