Община Сливен

На 22 юли Православната Църква отбелязва деня на Света Мария Магдалина

-----
22.07.2018 / 11:05

На 22 юли Православната Църква отбелязва деня на Света Мария Магдалина, чиято личност понякога се бърка с други жени, за които повествуват Евангелията. Света Мария Магдалина била родом от Мангала, на брега на Галилейското езеро.

 

Тя не е Мария от Витания (градче на юг от Йерусалим) – сестрата на Марта и Лазар, която помазала главата на Иисус. Тя не е и опростената грешница, която помазала нозете на Иисус и ги изтрила с косите си, за което разказва Свети евангелист Лука.

 

Непосредствено след разказа за тази неназована по име грешница („…една жена от града, която беше грешница, виж Лука 7:37) Евангелие от Лука споменава поименно Св. Мария Магдалина с думите „Мария, наричана Магдалина, от която бяха излезли седем бяса“ (Лука 8:2).

 

От текста ясно се разбира, че Мария Магдалина била една от многото други жени, които Иисус: „излекувал от зли духове и болести… и които Му услужваха с имотите си“ (Лука 8:2).

 

Объркването на св. Mария Магдалина с опростената грешница води началото си от края на VI век и се дължи най-вече на погрешно тълкуване на Св. Григорий Велики.

 

На този ден е и пренасянето на мощите на светия свещеномъченик Фока към 404 г. от Понт в Цариград. (Паметта му се празнува на 22 септември.)

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев