Община Сливен

Аспарух Панов: На 20 юли се навършиха 171 години от рождението на д-р Начо Планински

------------------------------------
21.07.2018 / 10:42

На тази дата отдаваме почит на нашия Възрожденски роднина – лекар, завършил медицина в Букурещ, родолюбец, читалищен деец, публицист и общественик, издател и автор на брошури и книги, дописник в редица периодични издания, член на Българското книжовно дружество (предвестникът на БАН), заточеник в Боло – Мала Азия, народен представител в Румелийското народно събрание.

От 1872 г. до края на живота си д-р Начо Планински работи като лекар в Сливен. Той е първият околийски лекар и е вторият главен лекар на сливенската болница след д-р Миркович, с когото са съдружници в градската аптека, която се е намирала до църквата „Св. Димитър“. Д-р Планински участва активно в обществения, културния и социалния живот на Сливен. Умира от тиф едва на 48 години, заразявайки се от болен пациент.

НЧ „Зора 1860“ съхранява дарените от сина му Никола Планински книги от личната библиотека на д-р Начо Планински, както и периодично допълва библиографската справка за тази светла личност. Същото може да кажем и за Държавния архив в Сливен, регионалната библиотека „Сава Доброплодни“, както и за Регионалния Историческия музей на Сливен.

Във фонда на музея се намира основната част от запазения от семейството му личен архив (книги, диплома, снимки, цели годишнини на периодични издания, както и ръкописните бележки на д-р Начо Планински – дарени също от сина му през 1953 г.)., Архивът му в РИМ на Сливен е използван при изнасяне на доклади пред научни форуми или за тематични публикации в списания и ежедневници. Съхраняван е с уважение пред делото на тази многостранна възрожденска личност – д-р Начо Планински.

Поклон пред паметта му.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев