Община Сливен

Нова Загора отбеляза 181 година от рождението на Васил Левски

------------------------------------
19.07.2018 / 08:23

Нова Загора се присъедини към градовете, демонстрирали силата на българския дух, с уникално възпоменателно факелно шествие, което освети сърцето на града в памет на Апостола на свободата. С впечатляващото и зрелищно събитие на 18 юли от 20 часа новозагорци отбелязоха 181 години от рождението на Васил Левски.

Организатори на мащабната проява бяха Община Нова Загора и НЧ „Д. П. Сивков -1870“. Стотици родолюбци, сред които кметът на общината Николай Грозев, председателят на Общински съвет Нова Загора Георги Николов, цялото общинско ръководство, общински съветници, участници в спортни клубове, танцови състави и др., изминаха разстоянието от спортна зала „Младост“ до паметника на един от най-големите национални герои, които символизират единството на българската нация – Васил Левски.

Факелното шествие, под съпровода на равномерен ритъм на тъпани, поведоха четници от РК „Традиция“ в града, които носеха портрета на Дякона в ръце. След тях гордо пристъпваха признателните представители на ТШ „All Steps”, Танцов състав „Балига”, ДЮФА „Загорчета” и РК „Традиция”- Нова Загора с 10 метровия национален трибагреник. Те бяха последвани от представители на Бадминтон клуб - Нова Загора, Спортен клуб „Pride and glory” и стотици малки и големи новозагорци свели мълчаливо и смирено глави в преклонение пред подвига на „таз душа опорна, с железен нрав“, пред този титан „от българска майка роден‘.

В минутите в които новозагорци останаха сами с непреходната саможертва на Апостола, единадесетгодишната Силвия Монева изпълни част от одата „Левски” на Иван Вазов и доказа, че той е жив и днес, превърнал се в гордо знаме и магнетичен порив на младите българи към кристално родолюбие. Честването на паметната дата продължи с пламенни слова и полагането на венци и цветя от признателни жители на общината…

ПОКЛОН, АПОСТОЛЕ!

Още снимки от новината

------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев